De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zaterdag 17 maart

Sportmaandag, 7 maart 2016

Peersman zou zijn carričre door gokken nooit op het spel zetten
Het opvallendste Cambuur-nieuws van het weekeinde kwam niet uit De Kuip, maar lag al een dag vóór het verloren competitieduel op straat. Voetbalbond KNVB maakte zaterdag bekend dat er bovengemiddeld veel gegokt is op de eredivisiewedstrijd FC Twente - SC Cambuur (3-0) van 21 februari. Dat afwijkende gokpatroon zóu een indicatie voor manipulatie of matchfixing kunnen zijn.
Door Daan Rieken
FC Twente was in het 'verdachte duel’ duidelijk te sterk voor SC Cambuur. Bij de Leeuwarders was een opvallende rol weggelegd voor verdediger Marvin Peersman die de bal in de eerste helft knullig in eigen doel werkte. ,,Daar zijn nu wel grappen over gemaakt", zei Peersman na Feyenoord - Cambuur. ,,Ik vind het wel grappig, want het is niet waar. Wij weten dat wij niks gegokt hebben." Of hij zich ooit zou laten betalen om een wedstrijd te beďnvloeden? ,,Nee, helemaal niet. Dan zet je je carričre op het spel en dat zou ik nooit doen. Of ze mogen onderzoeken wat ze willen? Zeker. Er is voor ons niets aan de hand."
In het Leeuwarder kamp werd gelaten gereageerd op de berichtgeving over het afwijkende gokpatroon. Trainer Marcel Keizer informeerde zijn spelers zaterdagochtend over het persbericht waarmee de KNVB naar buiten zou komen en daarmee was de kous wat hem betreft af. ,,De jongens hebben het ter kennisgeving aangenomen en zijn weer verder gegaan. Wij hebben hier niks mee te maken." Aanvaller Martijn Barto bevestigde die lezing. ,,Ik denk dat er bij ons niets te halen valt. Ik kan iedereen recht in de ogen kijken en heb er verder niets mee te maken."
Volgens de KNVB is er in vergelijking met andere wedstrijden veel gegokt op FC Twente - SC Cambuur. Op welke zaken exact veel geld is ingezet (bijvoorbeeld op een bepaalde uitslag) wilde woordvoerder Koen Adriaanse desgevraagd niet zeggen. ,,Daarover verder in detail treden doen we nu niet. Dat is onverstandig indien het eventueel leidt tot verder onderzoek ."
Of er überhaupt verder onderzoek wordt gedaan naar mogelijke manipulatie bij Twente - Cambuur is nog onduidelijk. De Nederlandse voetbalbond verzamelt momenteel informatie om na te gaan of er aanleiding is over te gaan tot verdere actie. Adriaanse: ,,We boren ons internationale netwerk aan om te bekijken of er meer of andere signalen rond deze wedstrijd zijn. Denk aan UEFA, FIFA, specialisten op de gokmarkt, etcetera. Daar kan uitkomen dat er niet meer is. Mocht er wel meer zijn, dan bekijken we hoe we het vanaf dan aanpakken."
De KNVB benadrukte in een persbericht zaterdag al dat afwijkend gokgedrag iets anders is dan dat wedstrijden gemanipuleerd zijn. ,,Een verklaring kan bijvoorbeeld zijn dat de quoteringen op wedstrijden of op een combinatie van wedstrijden zeer gunstig is en dat mensen dit via internet met elkaar delen waardoor het aantal inzetten toeneemt. Tegelijkertijd weten we dat een afwijkend gokpatroon een indicatie kan zijn van manipulatie." De rest van dit verhaal lees je vandaag in het Friesch Dagblad of online via www.deibled.nl

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties