De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 26 april

Geloof & Kerkmaandag, 7 maart 2016

Vertrek van De Korte is groot verlies Noorden
Leeuwarden - Het kwam voor velen in het noordelijk bisdom onverwachts: het vertrek van bisschop Gerard de Korte naar het bisdom Den Bosch. ,,Er gingen wel eens wat geruchten rond, maar er zijn altijd wel geruchten. Ik heb stilletjes gebeden dat dat over zou gaan", zegt woordvoerder Sipke Draisma van het bisdom Groningen-Leeuwarden. ,,Op een gegeven moment hoor je niks meer en denk je: het is over. Tot ik ineens afgelopen week hoorde dat de bisschop echt vertrekt. Ik ben er bedroefd over."
Zaterdagochtend maakte het bisdom Den Bosch de naam van de nieuwe bisschop bekend, hoewel die de avond ervoor al was uitgelekt. De Korte volgt bisschop Antoon Hurkmans op die vanwege gezondheidsredenen is teruggetreden. Vanuit het bisdom Den Bosch klonken vele verheugde reacties op de komst van De Korte, al zijn er ook behoudende pastoors die minder opgetogen zijn.
Voor het noordelijk bisdom (Groningen, Fryslân, Drenthe en de Noordoostpolder) is het een groot verlies, verwoordt oud-pastoor Jan Alferink van Heerenveen en omstreken, het gevoel van velen. De lof en waardering voor het optreden van De Korte in de afgelopen 7,5 jaar is groot.
,,We raken een pastorale en transparante bisschop kwijt", reageert Draisma uit Franeker op het vertrek. ,,Aan de andere kant: voor katholiek Nederland ben ik heel erg blij. Bisschop de Korte gaat van het kleinste bisdom qua aantal katholieken (100.000) naar het grootste: een miljoen. Dat gebeurt niet per ongeluk. De Korte wordt gezien als een man van verbinding, zeer communicatief. Hij spreekt van een kerk die zich niet vooral met zichzelf moet bezighouden, maar die de straat op moet. Barmhartigheid is een sterk punt van hem, net als het verbinden van mensen. Dat heeft het bisdom Den Bosch, dat meer verdeeld is dan het noordelijk bisdom, nodig."
Vertrouwen
De Kortes wapenspreuk in het noordelijk bisdom was: in vertrouwen op Christus. ,,Ik denk dat we dat als bisdom meenemen. Dat heeft hij altijd voorgeleefd. De bisschop leefde in Christus, echt authentiek. Hij gaat straks weg, maar dit houden wij
Benaderbaar en met oog voor de lokale situatie. Zo heeft pastoor Paul Verheijen uit Dokkum bisschop De Korte ervaren. ,,Toen de kerk van Ameland afbrandde was de bisschop bij de bisschoppenconferentie in Utrecht. Binnen een half uur belde hij terug. En een paar dagen later was hij er. Hij toonde zich betrokken. Dat heeft heel goed gedaan."
Het samenwerkingsverband van de parochies van Dokkum, Burgum, Ameland en Schiermonnikoog is een van de laatste in het fusieproces. ,,Op het eiland zit men helemaal niet te wachten op een fusie met het vasteland. Bisschop De Korte heeft extra tijd gegeven, en gezegd: bouw eerst de kerk maar. Dat wordt erg gewaardeerd."
Verheijen looft ook de zichtbaarheid van De Korte in de samenleving, onder meer als referent Kerk en samenleving vanuit de bisschoppenconferentie. ,,Voor ons is nu de grote vraag: wie komt er straks deze kant op?" Pastoor Verheijen maakt deel uit van het Kapittel, het bestuursorgaan van het bisdom. ,,Wij moeten nu een terna opstellen: een voordracht van drie namen. Dit lijstje gaat vervolgens via de nuntius en de bisschoppenconferentie naar Rome. Dan zijn we al snel een half jaar verder." De paus is overigens niet gebonden aan de voordracht. Hij kan ook iemand anders benoemen.
Ook vanuit protestantse hoek klonk afgelopen weekend op sociale media waardering voor de vertrekkende bisschop. 'We zullen 'onze’ bisschop De Korte missen. Felicitaties voor bisdom Den Bosch van de Raad van Kerken Friesland. Hopelijk draagt z’n opvolger net zo’n warm hart voor de oecumene, twitterde voorzitter Margarithe Veen van de Friese kerkenkoepel. ,,We hebben in oktober nog een heel goed en open gesprek gehad met de bisschop", vertelt Veen. ,,Ik vond het heel bijzonder dat hij groot voorstander is van gemeenschappelijke catechese voor de protestantse en katholieke jeugd. Ook was De Korte altijd aanwezig op de Friese kerkendagen. Ik hoop van harte dat hij straks in Den Bosch barmhartigheid en eenheid mag uitstralen, net als hij hier deed."

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

Geloof & Kerk
Familieberichten
Advertenties