De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 19 maart

Sportzaterdag, 5 maart 2016

Bij Cambuur is een ‘Erik Bakker-effect’
Valt de eerste zege van Cambuur in 2016 onder een ‘Marcel Keizer-effect’? Zou kunnen. Maar meer dan dat is er bij de zeges van de Leeuwarders misschien wel sprake van een ‘Erik Bakker-effect’.
Door Gerard Bos
Een blik op de speelkalender en de resultaten van de Leeuwarders zegt veel. In de eerste competitiehelft pendelde de 25-jarige Bakker wat tussen bank en basis, totdat hij kort voor de winterstop bij absentie van Sjoerd Overgoor ineens de vaandeldrager op het middenveld werd. En letterlijk en figuurlijk aanvoerder van Cambuur.
Prompt wonnen de Leeuwarders twee keer. Zowel tegen NEC als tegen Excelsior was Bakker de beste man aan de zijde van de ploeg van toenmalig trainer Henk de Jong. Na de winterstop - waarin de Drent voor zichzelf een barrière slechtte door af te reizen naar het trainingskamp in Portugal - liep de ploeg ondanks zijn aanwezigheid averij op tegen Vitesse (0-2).
Maar in de daaropvolgende wedstrijd leidde een soeverein Cambuur met 0-1 bij ADO Den Haag, totdat Bakker geblesseerd uitviel. Vervolgens stortten de Leeuwarders organisatorisch in en verloren ze met 2-1. Zonder de aanvoerder verloor Cambuur vervolgens vijf keer achtereen. Vorige week keerde hij terug in het elftal en zie daar, zege nummertje drie was meteen een feit.
De conclusie? Sinds december 2015, toen Bakker écht een vaste waarde werd in het team van dit seizoen, speelde hij in vierenhalve wedstrijd mee en daarvan werden er drie gewonnen. In die drie duels floreerde bovendien Jack Byrne als de aanvallende c.q. creatieve middenvelder. Toeval?
,,Goh, geen idee eigenlijk. Maar opvallend is het wel, ja", knikt Bakker in aanloop naar het uitduel met Feyenoord morgen. ,,Het is wel een leuke constatering, voor mezelf is dat mooi." Maar hoe kan het dat het mét hem zoveel beter gaat - de resultaten liegen immers niet - dan zónder hem? ,,Misschien dat ik voor een bepaalde stabiliteit zorg. Ik doe mijn ding, probeer op mijn manier iets toe te voegen aan het elftal. Zoals iedereen dat doet."
Bakker werd door voormalig coach De Jong al eens een intelligente speler genoemd, iemand die later ook zomaar trainer zou kunnen worden. Anderen typeren hem als een speler die voor balans zorgt, een ideale ‘verbindingsspeler’. Noem het hoe je het noemen wilt, Erik Bakker blijkt het cement tussen de Cambuurstenen.
De rest van dit verhaal lees je vandaag in het Friesch Dagblad of online via www.deibled.nl

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties