De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 19 april

Regiodonderdag, 3 maart 2016

Scholen houden uit angst vast aan papierwerk
Leeuwarden - Veel basisscholen doen meer aan toetsing en administratie dan nodig is. Ze zijn vaak niet goed op de hoogte van versoepelingen in de eisen van de Onderwijsinspectie. Dat zeggen zowel christelijke scholenkoepel cbo Fryslân als de Onderwijsinspectie zelf.
De afgelopen jaren zijn veel onderdelen van het inspectietoezicht veranderd, maar scholen houden vaak vast aan hun oude manier van werken, uit onwetendheid of uit angst voor een negatief oordeel. Bestuurder Jan Sijtsema van cbo Fryslân merkte dat bijvoorbeeld vorig jaar, toen zijn scholenvereniging PCBO Tytsjerksteradiel onderzoek deed naar de werkdruk. ,,Een goed voorbeeld is de registratie van de zorg voor bepaalde leerlingen. Je hoeft als school alleen bij te houden wélke zorg kinderen krijgen. Docenten maken daarbij vaak uitvoerige verslagen. Dat hoeft niet zo uitgebreid: het kan vaak veel korter."
Volgens Sijtsema zijn docenten vaak erg voorzichtig in het verkleinen van hun administratieve werkzaamheden. ,,Dat is begrijpelijk, want ze zijn heel betrokken en willen het vooral goed doen."
De Onderwijsinspectie erkent het probleem. ,,Heel vaak blijkt er meer ruimte te zijn in de keuzes dan de scholen zelf denken", zegt woordvoerder Jan-Willem Swane. Vorige maand nog zette de inspectie een bericht op de website over misverstanden bij het toezicht op kleutergroepen. Veel scholen weten niet dat ze zelf hun kleuteronderwijs mogen ontwerpen en dat het niet verplicht is een methode te gebruiken.
Meer hierover in het Friesch Dagblad van 3 maart

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties