De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 25 mei

Geloof & Kerkwoensdag, 2 maart 2016

Henk Vreekamp (72) overleden bij ongeval
Epe - Emeritus predikant en theoloog dr. Henk Vreekamp (72) is maandag omgekomen bij een verkeersongeval in zijn woonplaats Epe. Hij was vooral bekend door zijn nimmer aflatende aandacht voor de joodse wortels van de kerk.
Vreekamp liep maandagmiddag langs het gemeentehuis in Epe toen hij werd aangereden door een personenauto die door nog onbekende oorzaak tegen het gemeentehuis reed, meldde De Stentor. Hij kwam bij de botsing om het leven. De bestuurster van de auto raakte gewond.
Henk Vreekamp werd in 1943 geboren in Hoevelaken. Hij studeerde van 1963 tot 1970 theologie aan de Rijksuniversiteit Utrecht. Daar werd hij onder meer gevormd door hoogleraar Arnold van Ruler. Hij was hervormd predikant op de Veluwe, in Oosterwolde (van 1971 tot 1976) en in Epe (van 1976 tot 1984). In 1982 promoveerde hij in de systematische theologie op De vreze des Heren.
Vorige week nog was Vreekamp als consulent verbonden aan de hervormde wijkgemeente Grote Kerk in Epe, die sinds kort vacant is. De schok voor de kerkelijke gemeente is volgens voorzitter van de kerkenraad Albert Wubs geweldig groot.
Bekendheid verwierf Vreekamp als predikant Kerk & Israël in de toenmalige Nederlandse Hervormde Kerk, van 1984 tot 2002. Deze Raad voor de verhouding van Kerk en Israël was een soort denktank in de Hervormde Kerk. Het Joodse volk had een centrale plek in zijn theologisch besef. Christenen hebben kennis van het Jodendom broodnodig, stelde hij.
Vreekamp vervulde tal van bestuurlijke functies. Hij was onder meer lid van de Raad voor zaken van Kerk en Theologie en lid en adviseur van de synode. Verder was hij jarenlang bestuurslid en voorzitter van het Overlegorgaan voor Joden en Christenen in Nederland (OJEC).
Vreekamp noemde zichzelf een 'door Joodse vragen uitgedaagde heiden-christelijke theoloog’. Zowel over die joodse vragen als over dat snijvlak tussen heidendom en christendom publiceerde hij veelvuldig. Zo verschenen van hem Eerbied (1984), Zonder Israël niet volgroeid (1988) en Gedachten over gedenken (1991). Ook schreef hij zo nu en dan voor het Friesch Dagblad.
De theoloog baarde opzien met zijn Veluwe-trilogie. Het eerste deel, Zwijgen bij volle maan. Veluwse verkenning van Edda, Evangelie en Tora is zijn bekendste werk. In dit veelbesproken boek beschrijft hij zijn zoektocht naar zijn Veluws-heidense wortels. In 2010 verscheen De tovenaar en de dominee, en in 2013 voltooide hij de Veluwetrilogie met Als Freya zich laat zien. De code van het christendom.
Op sociale media werden gisteren talloze geschokte reacties geuit op het overlijden van Henk Vreekamp. Hij was geliefd bij velen. Zo twitterde Ciska Stark, docent aan de Protestantse Theologische Universiteit (PThU): 'Wat een verlies, zo’n fijnzinnig theoloog, oog voor hoofd en hart en onze wortels in tora, evangelie en heidendom.’ Het Joods NIK, de organisatie van Joodse gemeenten in Nederland, liet weten: 'Plotselinge dood van dominee Vreekamp laat niet onberoerd. In hem verliezen we groot bruggenbouwer naar joodse wortels van het christendom.’
Zelf was Vreekamp ook heel actief op Twitter. Maandagmorgen nog twitterde hij over het feit dat op 1 maart de meteorologische lente begint: 'De laatste dag van het jaar vandaag. Morgen is het nieuwjaarsdag. Een nieuwe lente en een nieuw geluid.’ Het werd zijn laatste tweet.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

Geloof & Kerk
Familieberichten
Advertenties