De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 25 april

Sportmaandag, 29 februari 2016

Sidijktoernooi al twintig jaar turnbegrip
Exact twintig jaar geleden stond Marian Veldman-Otter in een hl klein sporthalletje aan de Kingweg samen met ongeveer honderd turnsters. Gistermiddag zat ze achter de wedstrijdtafel in de Epke Zonderlandhal en zag ze hoe Cline van Gerner haar oefening turnde voor ruim vierhonderd mensen. In een bomvolle sporthal werd de twintigste editie van het jaarlijkse Sidijk Gymnastics Tournament afgewerkt.
Door Nathan Sprey
Voor Otter, die zelf ook op hoog niveau turnde en als resultaat daarvan met n kruk loopt, verliep alles op rolletjes tijdens het jubileum. Hoewel gisterochtend haar gedachten even teruggingen naar bijna tien jaar eerder. De stroom van de computer met alle scores viel uit. ,,Een aantal jaar geleden crashte onze computer waar de scores op werden bijgehouden ook. Waren opeens alle scores van een heel weekend weg. Ik heb toen werkelijk de hele week honderden jurybriefjes opnieuw handmatig ingevuld. Dat was cht een ramp."
Gelukkig bleek de oorzaak van deze crash slechts een passerende turner die met zijn voet per abuis de stroomvoorziening uitzette. ,,Meteen dacht ik terug aan die ene keer. Het is met honderd vrijwilligers sowieso altijd weer stress f alles rondkomt. Gelukkig blijkt dan van wel."
Praktijkopdracht
Otter was n van initiatiefnemers van de eerste editie. Het idee kwam van Tjalling van den Berg (turngoeroe en oud-bondscoach), die het samen met Otter oppakte. Haar man Willem Veldman (directeur CTO Heerenveen) en Gerben Wiersma (bondscoach damesturnen) sloten ook aan. Het kwartet gaf les aan een turnklas op het CIOS, waardoor het promotietoernooi gecombineerd werd met een praktijkopdracht.
,,De eerste editie zaten we in een hal aan de Kingweg waar we onze kont letterlijk niet konden keren", keek Otter terug. Om daar met gepaste trots aan toe te voegen: ,,Het is geweldig om te zien dat we zijn uitgegroeid tot een groot evenement in een grote hal met vierhonderd turnsters. Daar ben ik trots op."
Otter is niet de enige die na twintig trouwe dienstjaren nog altijd haar steentje bijdraagt aan het toernooi: ,,Zelfs enkele leerlingen van het CIOS die de eerste jaren de organisatie deden, helpen nog. Ze komen zelfs van buiten Friesland om te helpen. Het is een soort renie, waarbij ook de afsluitende borrel niet ontbreekt."
Vernieuwing
Ook damesbondscoach Wiersma (Grou) was aanwezig. Hij ziet vooral de experimenten van het Sidijk toernooi als toegevoegde waarde: ,,Dat vernieuwende deel is misschien wel het leukste. Zo is dit de enige wedstrijd in Nederland waar ze het inturnen, de warming-up, in een andere hal doen. Daardoor kijkt het publiek alleen naar spannende wedstrijden en niet naar een lange warming-up."
Toch was Wiersma er ook gewoon om te selecteren: ,,Voor veel dames is dit een goed moment om iets nieuws uit te proberen. Het is een vriendschappelijk toernooi, dus ligt er minder druk op. Maar dames die een goede score turnen, komen ook in aanmerking voor het Nederlands team."
Voor Van Gerner, de beste Nederlandse turnster ooit op de Olympische Spelen, is dat niet meer het geval. Zij zit al bij de selectie. Wiersma: ,,Voor haar is het ideaal om bepaalde elementen te oefenen. Zij gaat op de balk een volledige oefening turnen, maar houdt zich in bij de afsprong. Zo kan ze een bepaald deel goed trainen." Het leverde Van Gerner de tweede plaats op bij de balk, achter de Zweedse Larsson Emma - de uiteindelijke winnares van het toernooi.
Hoe het toernooi volgend jaar eruit ziet, is nog onduidelijk aldus Otter: ,,De hoofdsponsor (Sidijk) stopt ermee. Ook binnen de organisatie gaat er wat veranderen. De oude garde, onder wie mijn man Willem, vindt het tijd dat jongeren het overnemen. We willen het concept echter wel zo goed mogelijk doorzetten, k voor een eenentwintigste editie."

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties