De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 19 februari

Geloof & Kerkmaandag, 29 februari 2016

Kerkelijk initiatief: eerste vluchtelingen via 'veilige vluchtení naar ItaliŽ
Antwerpen - 93 Syrische vluchtelingen bereiken maandag ItaliŽ met zogenoemde 'veilige vluchtení. Deze humanitaire corridor van het project Mediterranean Hope is een initiatief van de Gemeenschap van SantíEgidio en protestantse kerken in ItaliŽ.
De overtocht van de vluchtelingen uit Libanon is een gevolg van een overeenkomst tussen de ook in Nederland werkzame Gemeenschap van Sant'Egidio, de protestantse kerken van ItaliŽ en de Italiaanse overheid. Volgens dat akkoord mogen de organisaties, in een testfase, duizend kwetsbare vluchtelingen overbrengen: vijfhonderd uit vluchtelingenkampen in Libanon; vijfhonderd uit Marokko. De organisaties staan volledig in voor de betaling van het transport en de opvang in ItaliŽ voor het eerste jaar; de Italiaanse overheid levert een 'humanitair visumí.
De asielzoekers werden gescreend op basis van hun kwetsbaarheid: zieke en oudere mensen, zwangere vrouwen, gehandicapten. Het gaat om mensen die verzwakt zijn en weinig kans hebben de gevaarlijke reis naar Europa door de woestijn en over de zee te overleven. Maar die wel voldoen aan de criteria om asiel in Europa te krijgen. 'Dit is het enige zinvolle en menselijke alternatief voor het zwalkende Europese vluchtelingenbeleid van vandaagí, aldus SantíEgidio. 'Alleen wie daadwerkelijk voet op Europese bodem kan zetten, krijgt nu de kans om asiel aan te vragen. Een echt humaan asielbeleid geeft prioriteit aan de zwaksten en de meest beschermwaardigen.
Volgens SantíEgidio kan dit model ook door andere landen in Europa worden overgenomen. Het systeem van 'gesponsordeí vluchten en opvang (door bedrijven, scholen, organisaties, kerken) bestaat ook in Canada.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

Geloof & Kerk
Familieberichten
Advertenties