De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 20 april

Sportzaterdag, 27 februari 2016

Spaanse schaatstalenten in Heerenveen
Buitenbeentjes. Terwijl alle schaatsers zich keurig omkleden op de bankjes aan de andere kant van het middenterrein, hebben de Spaanse Viking Race-deelnemers het erepodium tot hun uitvalsbasis gemaakt. Trainer Alvaro Plaza bezet plaats drie, Rafael Heredia (15) staat ervóór en Nil Llop (13) zit op de hoogste trede om zicht op het ijs te houden. Ze vallen een beetje uit de toon tussen de internationale toppers in Thialf. Ook vanwege hun uitrusting. Omdat ze als enigen in schaatspakken zonder ingenaaide cap rijden, hebben ze maar een extra muts opgezet. Achter de mannen op het podium rijdt landgenote Ainhoa Carreno (14) de 500 meter. Een donkere paardenstaart wappert vrolijk achter haar aan.
Door Daan Rieken
Spanje en schaatsen: het blijft een zeldzame combinatie. Eind jaren zeventig maakte cultheld Antonio Gómez naam door EK’s en WK’s te rijden zonder dat hij pootje over kon. Llop, Heredia en Carreno gaan wel gesmeerd door de bochten van Thialf. Ze zijn de eerste Spaanse deelnemers aan de Viking Race ooit. De organisatie van het grootste toernooi voor schaatsers van 11 tot en met 16 jaar is er maar wat blij mee. ,,Heel bijzonder", zegt Ida Janssen namens het organisatiecomité. ,,Wij hopen op een hoog niveau, maar voorop staat dat we het toernooi zo internationaal mogelijk willen maken. Dan is het mooi als je zo’n land als Spanje er bij kunt krijgen en de sport zich uitbreidt richting Zuid-Europa. Ze doen graag mee. De Viking Race is een begrip. Als je hier meedoet, heb je het gemaakt."
Het vastleggen van de Spaanse delegatie was laatstenipperwerk. Een in Spanje woonachtige Nederlandse schaatsgek tipte de organisatie van de Viking Race over drie jonge schaatsers die snel waren geweest bij de International Children’s Games van januari in Inssbruck. Min of meer gelijktijdig besloot de Spaanse bond die jongeren naar Heerenveen te willen sturen. Alleen belden zij niet met de organisatoren, maar met ijshal Thialf: wisten zij veel.
,,We zijn gewoon uitgenodigd vanwege onze prestaties op de Jeugdspelen in Oostenrijk", toont trainer Plaza zich niet op de hoogte van al het voorafgaande gedoe. Doordat de Spaanse deelname aan het prestigieuze juniorentoernooi zo laat rond komt, kan de coach echter niet meer onder werkverplichtingen in zijn thuisland uit. Om die reden moet zijn ploeg na de laatste wedstrijd vanavond snel terug. Of ze de afsluitende prijsuitreiking nog mee kunnen maken, is maar de vraag.
De rest van dit verhaal lees je vandaag in het Friesch Dagblad of online via www.deibled.nl

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties