De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 18 maart

Regiodonderdag, 25 februari 2016

Provincie wil hogere schoorsteen op REC
Leeuwarden/Harlingen - De schoorsteen op de afvalverbrandingsinstallatie van Omrin in Harlingen moet hoger. Dat hebben Provinciale Staten gisteren vastgesteld in een interpellatiedebat over de Reststoffenenergiecentrale (REC). Gedeputeerde Michiel Schrier moet er alles aan doen om Omrin tot de bouw van een hogere pijp te bewegen en voor de zomer laten weten of dat lukt. Alleen VVD en 50Plus stemden tegen dit voorstel, waarover enkele fracties toegaven dat het zeker ook bedoeld is om de onrust in Harlingen te verminderen, of het nu aantoonbaar nut heeft of niet.
Daarnaast vragen de Staten om een grondige doorlichting van de huidige vergunning voor de REC. Daarbij moet onder meer gekeken worden of de REC wel de best beschikbare techniek gebruikt voor een afvaloven. Het initiatief voor de beide voorstellen lag bij Retze van der Honing van GrienLinks, die sprak van een apk voor de vergunning. Ook een PvdA-voorstel om voorlopig door te gaan met het continu bemonsteren van de uitstoot van dioxinen, kreeg de steun van een meerderheid.
Veel partijen in Provinciale Staten eisten dat Omrin vanaf nu alles gaat doen om duurzame veiligheid te garanderen, beter te communiceren met de omwonenden, en sneller en vollediger informatie te verschaffen. Alleen zo kan het vertrouwen van de bevolking worden hersteld. ,,Er moet een zerotolerancebeleid komen vanuit de provincie. De inwoners van Harlingen moeten wat dat betreft kunnen rekenen op onze solidariteit", vatte Wim Eilering van het CDA dat samen.
Meer hierover in het Friesch Dagblad van 25 februari

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties