De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 18 maart

Regiowoensdag, 24 februari 2016

Provincie: aannemer is de controle kwijt
Leeuwarden - Het aquaduct in de Drachtsterweg in Leeuwarden gaat nog later open voor het verkeer. Dat maakte gedeputeerde Sietske Poepjes gisteren bekend. De afgelopen weken zijn er opnieuw problemen ontstaan. De oorspronkelijke planning was dat het aquaduct voorjaar 2015 klaar zou zijn voor het verkeer. Daarna werd de deadline gesteld op voorjaar 2016, daarna begin september en nu op zijn vroegst in december.
De reden voor het nieuwe uitstel is dat de funderingspalen in de toerit naar het aquaduct aan de noordkant beschadigd zijn. Het gaat om driehonderd palen, die 35 meter in de grond zijn gedraaid en die het aquaduct op zijn plek moeten houden. Zonder die palen zou het omhoog kunnen komen. De beschadiging kan op twee manier zijn ontstaan: of de palen zijn niet goed in de grond gedraaid, of ze zijn aangereden bij het uitgraven van de tunnelbak. De palen zijn er ingedraaid voordat de graafwerkzaamheden voor het aquaduct begonnen. Aannemer Heijmans laat nu driehonderd nieuwe palen in de grond plaatsen, naast de oude.
Drachtsterbrug
Een ander probleem is de Drachtsterbrug. In januari verzakte die een beetje omdat er bij het leegpompen van een tunnelbak zand van onder de fundering werd meegezogen. Nu is de brug veilig voor al het verkeer, aldus de gedeputeerde. Maar of dat zo blijft als de damwand van het aquaduct straks wordt weggehaald, weet ze niet zeker. De fundering daarvan is namelijk tegen de pijlers van de brug aangebouwd. ,,Wij willen dat Heijmans onderzoekt wat de gevolgen voor de brug kunnen zijn als die wand wordt weggehaald. En dat rapport laten wij ook beoordelen door een andere deskundige voordat die wand wordt weggehaald." Over twee weken moet het onderzoek zijn afgerond. De damwand moet weg omdat het kanaal in mei vrij moet zijn voor het scheepvaartverkeer. De uitkomsten van het onderzoek kunnen ook gevolgen hebben voor de oplevering.
De provincie en Heijmans zijn ook nog in overleg over de bouwmethode van de laatste stukken weg die naar het aquaduct moeten leiden. Het gaat om stukken van zeventig en honderdertig meter lang die nog moeten worden aangelegd. Grof gesteld zijn er twee bouwmogelijkheden waarbij één mogelijk invloed heeft op het grondwaterpeil. En dat zou kunnen leiden tot verzakkingen in de dichtbebouwde omgeving waarin het aquaduct wordt aangelegd. Voor het project is met Heijmans een design and construct-contract afgesloten waarbij de bouwmethode niet van tevoren helemaal vast ligt. ,,Dat biedt veel vrijheid voor de aannemer, maar tegelijkertijd blijft Heijmans wel verantwoordelijk voor de keuzes."
Hoofdpijndossier
Poepjes spreekt intussen van een hoofdpijndossier. De tegenslagen van dit jaar zijn niet de eerste. Zo was de ondergrond anders dan verwacht, wat meteen al voor vertraging zorgde. Over de kosten die de nieuwe vertragingen en werkzaamheden met zich meebrengen, wil ze zich niet uitlaten. Ook niet over boetebepalingen die zijn afgesproken als de deadline van zomer 2016 niet wordt gehaald.
De kans dat provincie en Heijmans elkaar uiteindelijk treffen voor de rechter, lijkt steeds groter. ,,Wanneer we hier niet snel uitkomen, nemen we juridische maatregelen (...). We hebben het gevoel dat Heijmans de controle kwijt is. Wij vinden dat ze die weer moet pakken."
Vanavond is er een bijeenkomst voor de omwonenden.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties