De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 23 mei

Regiowoensdag, 24 februari 2016

Klooster op Schier komt er
Schiermonnikoog - Er moet definitief een kleinschalig klooster komen op Schiermonnikoog van de Communiteit Monniken Schiermonnikoog. Het gemeentebestuur van het eiland stemt in met de bouw van een nieuw klooster op de Westerburenweg, aan de westelijke rand van het dorp.
Het gaat om de leden van het voormalige cisterciënzer trappistenklooster Sion in het Overijsselse Diepenveen. De abdij is de laatste decennia steeds kleiner geworden en telt op dit moment zeven leden. Zij besloten tot de verhuizing omdat het klooster in Diepenveen veel te groot was: daar was ruimte voor zo’n honderd monniken.
Sinds eind december verblijven vier van de zeven monniken al in een woonhuis op het eiland. Drie andere monniken wonen tijdelijk in het moederhuis in het Belgische Westmalle. Het moederhuis is het klooster waar het bestuur van de orde zetelt.
De monniken onderzochten al langere tijd of en waar een klein nieuw klooster op het eiland kon worden gebouwd. Ze hebben nu dus een locatie gevonden. Het is onduidelijk op welke termijn de bouw kan beginnen. Vorig jaar meldden ze dat het gehele proces drie jaar kon duren. Niemand van de monniken was gisteren bereikbaar.
De gemeenteraad van Schiermonnikoog moet nog wel instemmen.
Van de dertiende of veertiende tot de zestiende eeuw was op Schiermonnikoog een kloosterorde. De monniken vertrokken destijds gedwongen van overheidswege van het eiland.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties