De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 23 april

Regiodinsdag, 23 februari 2016

Windplan moet aangepast
Makkum - Windpark Fryslân overweegt de negentig windmolens aan te passen die vanaf 2020 in het IJsselmeer staan, om negatieve gevolgen voor beschermde watervogels uit te sluiten.
Volgens de commissie voor de milieueffectrapportage - die gisteren een tussentijds advies publiceerde - zijn de maatregelen om de sterfte van vogels tegen te gaan, nu nog niet afdoende.
Windpark Fryslân suggereerde in zijn aanvraag om de rotor van de turbine te verhogen of de turbines in bepaalde perioden stil te zetten. 'Hiermee zijn de negatieve gevolgen voor watervogels weliswaar verminderd, maar nog niet uitgesloten’, schrijft de commissie.
De windturbines zijn gepland in het noordelijke deel van het IJsselmeergebied, bij Makkum. Dit is een Natura 2000-gebied, waar onder meer de toppereend en zwarte stern bivakkeren. De watervogels fourageren vaak in het IJsselmeergebied.
Anne de Groot van Windpark Fryslân denkt er nu over de minimale hoogte van de wieken te verhogen van 40 naar 50 meter, zodat ze draaien boven de maximale hoogte waarop de zwarte sterns meestal vliegen. Dat kan door de masthoogte te vergroten. ,,It foardiel dęrby is ek dat we mear wyn fange, węrtroch de műnen rendabeler wurde."
Meer hierover in het Friesch Dagblad van 23 februari

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties