De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 20 april

Sportmaandag, 22 februari 2016

Trias droomt van 'echte’ Sjinkie in Elfstedenhal
Leeuwarden In de persoon van Niels Kingma stond gisteren alweer een nieuwe Sjinkie op bij de Leeuwarder shorttrackvereniging Trias. De geboren Heerenvener (15) werd derde in het eindklassement van de prestigieuze Star Class-juniorenwedstrijd die voor het eerst sinds 2012 weer in de Friese hoofdstad werd georganiseerd. Ondertussen dromen ze in de Elfstedenhal van meer. Ze willen de echte Sjinkie er ook wel eens aan de start zien. ,,Een Word Cup of EK voor senioren zou het ultieme doel zijn."
Door Daan Rieken
Aan het woord was Mark Scheepstra. Trias-trainer en bestuurslid. Hij keek vol trots terug op het Star Class-weekeinde dat door de opening van de Elfstedenhal eindelijk weer in Leeuwarden kon plaatsvinden. De oude schaatsbaan werd de voorbije drie jaar door schaatsbond ISU als te gedateerd beschouwd om het evenement, een van de drie Europa Cups voor C- en D-junioren, te organiseren. ,,Als je nu de tribunes ziet vollopen, vergeet je bijna dat toeschouwers hier vroeger alleen langs de baan in een ijskoude hal konden staan. We zijn heel blij dat de Star Class terug is in Leeuwarden. Zien het als een uitdaging om zo’n wedstrijd te organiseren en vinden het mooi voor het publiek. Hier kun je de nieuwe Sjinkies zien."
Onder impuls van de nieuwe hal heeft het Star Class-evenement in vergelijking met vroegere Friese edities meer cachet gekregen. Hoewel geen fan van de uitdrukking, wilde Scheepstra het tóch zeggen. ,,Het voelt als Star Class 2.0 en dat smaakt naar meer." Concrete plannen zijn er nog niet, maar hardop dromen doet de Leeuwarder organisatie zo nu en dan wel. Een grote wedstrijd voor senioren - de echte Sjinkies - zouden ze prachtig vinden. ,,Over vier of vijf jaar een World Cup of EK organiseren dat zou een ultiem doel zijn. De accomodatie leent zich er prima voor. Maar serieus wordt daar nog niet over gesproken."
Mocht de dagdroom werkelijkheid worden dan zou Niels Kingma er over een jaar of vijf maar wat graag bij zijn. Langetermijndoel van de vijftienjarige C-junior is deelname aan de Olympische Spelen. Bij de Star Class-wedstrijden liet de rijder uit de Friese selectie alvast zien tot de besten van zijn leeftijdscategorie te behoren. Vrijdag won hij de 1500 meter, gisteren werd hij derde op de 1000 meter en het was enkel aan een discutabele diskwalificatie op de 500 meter van zaterdag te wijten dat hij in het eindklassement geen eerste, maar derde werd. ,,Zeker balen", blikte Kingma terug, ,,maar zoiets kan gebeuren in het shorttrack. Ik ben tevreden met wat ik heb laten zien. Vooral het winnen van de 1500 meter op mijn thuisbaan was een feestje."
DE REST VAN DIT VERHAAL LEES JE VANDAAG IN HET FRIESCH DAGBLAD OF ONLINE VIA WWW.DEIBLED.NL

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties