De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 20 maart

Sportmaandag, 22 februari 2016

Met spoed gezocht: (doel)punten voor Cambuur
Zeven keer achtereen verliezen is niet wat je wilt als je Cambuur heet en onderaan staat. Wat biedt dan houvast? Bijvoorbeeld dat je nog wel goals scoort. Maar in een slordige wedstrijd bij FC Twente (3-0) lukte dat voor de vierde keer op rij niet. Zorgwekkend.
Door Gerard Bos
Weet u het nog, AZ - Cambuur, een paar weken geleden? Clubtopscorer Bartholomew Ogbeche was die dag vertrokken als spits, nadat hij Willem II de ins en outs van zijn clausule had gegeven en de Tilburgers hem zodoende konden vastleggen. Cambuur werd in de avonduren als een mak lammetje in de Noord-Hollandse wei vervolgens weggevaagd door AZ, zij het met 'slechts’ 3-1. Wat ondersneeuwde, was de goal van Martijn Barto. Randje zestien, met curve binnen geschoten. Klok op 71 minuten en een goal om te onthouden. Want mooi én, zo blijkt inmiddels vier duels later, de laatste van Cambuur tot nu toe.
Dat de Leeuwarders in Enschede de zevende nederlaag op rij leden, is al een probleem op zich. Om die trend te doorbreken, zal echter gescoord moeten worden. Dat dát nu al 379 (!) minuten niet is gelukt, is zorgwekkend. Achtereenvolgens tegen Heerenveen (0-1), FC Groningen (2-0), FC Utrecht (0-2) en Twente (3-0) stond Cambuur droog. Zonder te scoren wordt het moeilijk winnen. En dat zal wel moeten gebeuren nu concurrent De Graafschap punten blijft pakken - 2-2 tegen Vitesse - en de rodelantaarndrager zelf niet.
Ook Marcel Keizer signaleerde het aanvallende issue. ,,De laatste pass, de afwerking; de overtuiging ontbreekt", zei hij na zijn debuut als trainer van Cambuur. ,,In de eerste 25 minuten liep het aardig. We kregen kansen." Twee daarvan waren voor Sander van de Streek, de goed mee opkomende rechtsback in hetzelfde 5-3-2 systeem als vorige week. ,,We zochten hem echter nog te weinig", vond Keizer, die ook zag hoe Kevin van Veen verzuimde zijn eerste treffer te maken. Zijn inzet was te slap, waar dat de 1-0 had moeten zijn. De coach erkende dat. ,,Maar hij kan het heus ook wel. Op de trainingen zie ik hem die ballen dwars door het net heen schieten."
Ook Twente kreeg heus kansen, maar toch leek het er in de beginfase aardig uit te zien qua verdedigende arbeid bij Cambuur. De ploeg controleerde het duel, maar zoals wel vaker dit seizoen hielp ze de tegenstander aan een doelpunt door persoonlijke fouten. Keizer: ,,Over het verdedigende aspect heb ik vandaag niet veel klachten, al liepen we wel vaak uit de organisatie. Maar da’s logisch als je de bal knullig verspeelt. We waren veel te slordig aan de bal, dat was het grootste item."
Het was ook oorzaak van de 1-0 van FC Twente. Drie centrale verdedigers opstellen is een goed idee, maar garanties op minder onnodige tegentreffers biedt het helaas niet. Een fout kan altijd gemaakt worden en dat overkwam Wessel Dammers met zijn slechte inspeelpass op collega Darryl Lachman. Die liet zich erdoor verrassen, handelde niet adequaat en centrale verdediger nummer drie Marvin Peersman slaagde er daarna curieus genoeg nét in om de frommelbal van Hakim Ziyech weg te werken. Eigen goal: 1-0.
Ruimte genoeg
,,Dat was een tik en toen kwam de 2-0 (schitterend schot van Jerson Cabral, red.) er ook nog snel achteraan", vond Keizer, die in de rust naar eigen zeggen nog geloof zag bij de spelers in het behalen van een goed resultaat. De ruimte daarvoor was er in de tweede helft, maar Cambuur profiteerde er niet van.
Het op zich logische experiment met de snelle Narsingh als tweede spits naast Van Veen pakte niet uit zoals gehoopt en daarna switchte Keizer naar drie spitsen. Toch kon Cambuur niet of nauwelijks een vuist maken, laat staan een schot tussen de palen bewerkstelligen. De misère was compleet door rood voor Jamiro Monteiro in de extra tijd en de met een benutte penalty van Ziyech: 3-0.
Weer geen punten dus en dat had anders kunnen zijn als Cambuur zich had beloond met een goal in de goede beginfase. Door de snelle 1-0 en 2-0 werd het voor liefhebbers in de tweede helft een saaie pot die uit ging als een nachtkaars. Als Cambuur niet snel het net weet te vinden, dreigt dat scenario ook voor de strijd tegen de degradatie. Er is nog een waakvlam, dat scheelt. Keizer: ,,Deze wedstrijd is dan verloren, maar de competitie nog niet."

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties