De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 19 maart

Geloof & Kerkmaandag, 22 februari 2016

Orgel Tytsjerk kan weer jaren vooruit
Tytsjerk - Met een orgelconcert van Theo Jellema heeft de Protestantse Gemeente Tytsjerk zondag haar Bakker & Timmenga-orgel opnieuw in gebruik genomen. Het orgel uit 1887 is het afgelopen half jaar gerestaureerd. In deze maanden werd een elektrische piano gebruikt voor het begeleiden van de gemeentezang.
Het groot onderhoud was hard nodig. ,,Het orgel was nog wel bespeelbaar, maar het klepperde aan alle kanten, alles rammelde mee", zegt organist Piet Postma. ,,Nu speelt en klinkt het aanzienlijk beter."
De vorige restauratie was zon veertig jaar geleden. Bij de huidige restauratie hebben onder meer klavieren een opknapbeurt gekregen, net als de windladen, waar lekkage vandaan kwam. ,,Ook zijn moderne constructies die ten onrechte bij de vorige restauratie waren aangebracht, weer vervangen", licht orgel-adviseur Theo Jellema toe, die de restauratie heeft begeleid.
Verder is het speel- en registermechaniek opnieuw afgeregeld, het pijpwerk schoongemaakt en de intonatie is bijgewerkt waar nodig. ,,Het is een bijzonder mooi orgel, met nog klassieke klankkwaliteit", vindt Jellema. ,,En van de mooiste onder de vroege Bakker & Timmenga-orgels. Nu is het instrument weer aangenaam bespeelbaar en klinkt het inspirerend."
Het onderhoud heeft zon 35.000 euro gekost, waarvan 60 procent wordt betaald door het Nationaal Restauratiefonds, aldus kerkrentmeester Harry Meuleman. Verder hebben twee stichtingen bijgedragen en is het orgelfonds van de kerkgemeenschap aangesproken. ,,De pot is nu echt leeg."

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

Geloof & Kerk
Familieberichten
Advertenties