De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 19 maart

Economiezaterdag, 20 februari 2016

Minder nieuwe gebouwen in Fryslân, maar ze worden wel steeds duurder
Leeuwarden - Er worden in Fryslân steeds minder nieuwe panden gebouwd. In de eerste tien maanden van 2015 werden er in Fryslân 1230 woningen en niet-woningen opgeleverd. In diezelfde periode in 2014 waren dit er nog 1309. Ook aan de productie van 2013 werd niet getipt: toen kwamen er 1286 gebouwen bij.
Opvallend genoeg namen de totale bouwkosten in de eerste tien maanden van 2015 wel toe. Dat meldt ABN Amro in het gisteren gepubliceerde rapport Regionale ontwikkelingen in de bouw. In 2014 was de totale productie van gebouwen in Fryslân (inclusief renovatiekosten) 294 miljoen euro, in 2015 338 miljoen. De groei komt voornamelijk door een groeiende nieuwbouwproductie, van 182 miljoen euro naar 223 miljoen euro. De Friese bouwproductie groeide daarmee harder dan de landelijke.
Econoom Madeline Buijs van ABN Amro legt uit: ,,De meest logische verklaring is dat er meer dure en grote gebouwen komen." Buijs denkt dat dit vooral komt doordat niet-woningen duurder en groter zijn geworden. ,,De trend is dat woningen wat kleiner worden, onder meer omdat er meer alleenstaanden zijn. De utiliteitsgebouwen worden echter steeds groter." Buijs vermoedt dat de Friese zuivelindustrie en de steeds groter wordende stallen een rol spelen.
Meer hieroverin het Friesch Dagblad van 20 februari

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

economie
Familieberichten
Advertenties