De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 26 april

Sportdinsdag, 16 februari 2016

Keizer propt bij Cambuur zes weken in vijf dagen
Als Emmen-trainer het weekeinde in, als Cambuur-coach er uit; roerige tijden voor Marcel Keizer. Op zijn eerste werkdag keek hij vooruit. ,,Als de competitie erop zit, staan we zeker niet onderaan."
Door Gerard Bos en Daan Rieken
Een vreemde gewaarwording vond hij het. In plaats van Emmen voor te bereiden op de eerstedivisiekraker 's avonds tegen NAC, wandelde Marcel Keizer (47) gisterochtend als Cambuur-trainer het stadion in dat hij negen maanden eerder als technisch manager verliet. Daar stonden Kaiserbroodjes klaar om zijn terugkeer te vieren. ,,Een uitzonderlijke situatie", zei de oud-speler na zijn eerste training in Leeuwarden. ,,Terwijl ik helemaal met mijn gedachten bij een week was met wedstrijden tegen RKC, NAC en Jong PSV sta ik ineens hier op het veld. Maar we moeten er iets moois van maken." Hoe? Dat legde de inwoner van Wilnis uit aan de hand van vier thema’s.
Visie
,,Het is lastig mezelf te typeren. Ik ben niet meer dezelfde trainer als vijf jaar geleden en hoop over vijf jaar weer iemand anders te zijn. Ik wil mezelf elke dag verbeteren en hoop dat over te brengen op mijn spelers.
,,Ik ben iemand die zegt hoe het is. Goed is goed, slecht is slecht. Ik houd niet aan mijn eigen favoriete tactiek vast, maar zoek naar wat het beste is voor het team. Het heeft niet mijn voorkeur continu alles overhoop te gooien. De ene keer met drie en de andere keer met vier of vijf verdedigers spelen: dat is niet de bedoeling. Je wilt de jongens houvast geven.
,,Hoe we gaan spelen? Wij willen het klein houden, tegenstanders het voetballen onmogelijk maken en er vervolgens snel uit komen. Verder ga ik er niets over zeggen. Normaal krijgt een trainer zes weken om aan een team te werken, ik vijf dagen. Maar het gaat lukken. Voor de wedstrijd van zaterdag (tegen Twente, red.) rolt er een opstelling uit en van daaruit gaan we verder kijken."
Selectie
,,De groep heeft me op de eerste training positief verrast. Bepaalde spelers ook. Ik trof een gretig team dat dingen aan wilde nemen en graag aan de slag ging. Logisch bij een eerste keer. We moeten zorgen dat dat zo blijft en een goede wisselwerking tussen trainers en spelers ontstaat.
,,Ik ben Cambuur na mijn vertrek (afgelopen zomer, red.) blijven volgen. Ik zag een selectie waarvan de jongens aan de ' bovenkant’ zijn weggegaan. Er zullen anderen moeten opstaan of de groep moet zo homogeen worden en voor elkaar strijden dat je onoverwinnelijk wordt. Het is een voorwaarde dat we allemaal dezelfde richting op willen. Iedereen heeft genoeg gespeeld en we hebben dertien punten. Voor mensen die alleen aan zichzelf denken, is in deze situatie geen plek bij Cambuur.
,,Het draait ook om persoonlijke ontwikkeling. Dat heb ik de jongens voorgehouden: wil je gewoon meehobbelen met de meute of beter worden? En wat moet je daarvoor doen? We kunnen gewoon langer trainen. Dat heb ik nu al met Sander van de Streek, Rai Vloet en Jergé Hoefdraad gedaan. Jongens van wie ik denk dat ze meer om zich heen moeten kijken in het veld. Dat is trainbaar. Ik vind dat leuk en als zij dat ook vinden, komen ze morgen bij me terug."
Hoe Marcel Keizer tegen de strijd tegen degradatie aankijkt én hoe hij de toekomst op korte en lange termijn bij SC Cambuur ziet, lees je in de papieren editie van het Friesch Dagblad of via www.deibled.nl

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties