De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 18 maart

Hoofdartikeldinsdag, 16 februari 2016

EU mag ongelijk van Medvedev bewijzen
Een kolossale blunder noemde de Russische premier Dmitri Medvedev gisteren het Europese vluchtelingenbeleid. Nu schroomt Medvedev het gebruik van grote woorden niet. Zo waarschuwde hij dit weekeinde voor een nieuwe Koude Oorlog tussen Rusland en het Westen en had hij het zelfs over een derde wereldoorlog. Overdrijft Medvedev?
Brussel zal gezien de gespannen verhoudingen met Rusland vanwege de Oekraďne-crisis en de oorlog in Syrië niet snel Medvedev gelijk geven. Maar de ongemakkelijke waarheid is dat de Europese Unie zich heeft vertild aan het vluchtelingenprobleem. Donderdag is er een Europese top die wordt gezien als ongeveer de laatste mogelijkheid om een uitweg te vinden. Dat wordt moeilijk omdat de EU uit elkaar is gespeeld en elke lidstaat vooral het eigen belang in het oog houdt.
Een korte onvolledige opsomming. Het ene na het andere Europese land stelt weer grenscontroles in of houdt met prikkeldraad vluchtelingen tegen. Van de door de Europese Commissie opgelegde spreiding van 160.000 asielzoekers over de lidstaten is niets terechtgekomen. Slowakije, Hongarije en Polen willen geen islamitische vluchtelingen herbergen. De voorgestelde opvangkampen ('hot spots’) in Griekenland en Italië zijn er nog niet omdat die landen de ongewenste vluchtelingen massaal naar de noordelijke EU-lidstaten doorsturen. Turkije houdt nog geen vluchtelingen tegen omdat de EU niet met de beloofde miljarden over de brug komt. Oostenrijk heeft als eerste EU-lidstaat een vluchtelingenquotum vastgesteld. Het tot nu toe gastvrije Zweden wil geen enkele vluchteling meer opvangen. En Frankrijk meldde dit weekeinde dat er ook niemand meer wordt toegelaten. Noodplannen van PvdA-leider Diederik Samsom en de liberale europarlementariër Guy Verhofstadt om de vluchtelingencrisis op te lossen worden met veel bombarie gelanceerd om daarna roemloos in de vergetelheid weg te zinken.
Kortom, het vluchtelingenbeleid is een chaos. Nu Brussel en de Europese regeringsleiders tot die slotsom zijn gekomen, is het volgens Europees gebruik onvermijdelijke moment aangebroken een schuldige te zoeken. De verwijten vliegen over en weer. De Europese Commissie zou met onwerkbare oekazes zijn gekomen en de lidstaten zouden afspraken niet nakomen. De meeste schuld krijgt de Duitse kanselier Angela Merkel in de schoenen geschoven omdat zij zonder andere EU-lidstaten te raadplegen massaal vluchtelingen opriep naar Europa te komen. Zelfs de Franse premier Valls maakte dit bittere verwijt zondag.
Frankrijk, dat zware terreuraanslagen achter de rug heeft, wil zoveel mogelijk vreemdelingen buiten de deur houden, terwijl Berlijn vooral het lot van vluchtelingen op het oog heeft. Door die tegengestelde visies speelt de onontbeerlijke Frans-Duitse as, waarop Europa draait, geen rol meer.
Het is inderdaad geen fraai beeld dat de EU tentoonspreidt. Maar is, zoals Medvedev zegt, het vluchtelingenbeleid daardoor een kolossale fout? Niet als ondanks al het falen de EU er toch in slaagt eensgezind op te treden en de morele verplichting blijft voelen om mensen in nood te helpen. Want dat laatste is Europa, gezien de hooggestemde waarden, aan zichzelf en de vluchtelingen verplicht.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties