De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 20 maart

Regiodinsdag, 16 februari 2016

Geen btw voor diensten ambtenaren
Dokkum - De gemeenten Dantumadiel, Dongeradeel, Ferwerderadiel en Kollumerland hoeven geen btw meer te betalen over de diensten van hun gedeelde ambtenaren.
Dat hebben staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) en minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) laten weten in antwoord op vragen van de Tweede Kamer.
De zogenoemde DDFK-gemeenten, die per 2017 een ambtelijke fusie aangaan, moesten btw betalen over over de diensten die ze afnamen van het gezamenlijke ambtenarenapparaat. In totaal kwam dat voor de vier gemeenten neer op zo’n 240.000 euro per jaar, tot ze volledig gefuseerd zouden zijn. De rijksoverheid beschouwde de gemeenten zolang ze alleen ambtelijk gefuseerd waren als bedrijf. Ze vielen niet onder de zogenoemde koepelvrijstelling.
Volgens Wiebes blijkt nu in Europees verband een ruimere toepassing van de koepelvrijstelling mogelijk dan Nederland nu doet. Door de Europese ruimte te benutten is vrijstelling voor het betalen van btw mogelijk geworden.
Volgens Europese regels geldt er koepelvrijstelling voor dienstverlening van een fusieorganisatie, als die voor 70 procent of meer wordt gebruikt door de deelnemende gemeenten voor onbelaste overheidsactiviteiten of vrijgestelde activiteiten. Daarmee is volgens de staatssecretaris de btw-problematiek van gemeentelijke samenwerking in de vorm van een fusieorganisatie vrijwel geheel opgelost.
Meer hierover in het Friesch Dagblad van 16 februari

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties