De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 23 april

Regiodinsdag, 16 februari 2016

Westeinders komen met eigen plan afvalscheiding
Leeuwarden - Inwoners van de Leeuwarder wijk Westeinde gaan het huishoudelijk afval beter scheiden. Gisteren begon daarvoor de afvalproef 'Westeinde, aan het begin van iets moois’.
De wijkbewoners worden bij hun initiatief geholpen door de gemeente en Omrin. Donderdag krijgen de 1200 huishoudens een informatiepakket.
Eerder zou de wijk meedoen aan een proef om afval te scheiden in ondergrondse containers, die op centrale plekken in de wijk zouden komen. Tijdens een bijeenkomst vorig jaar bleken er in de wijk echter zoveel bezwaren te zijn tegen deze nieuwe manier van inzamelen, dat wethouder Isabelle Diks besloot de proef te schrappen.
,,De mensen waren bang dat die containers voor hun deur kwamen te staan en iedereen steeds door hun straat zou lopen met een afvalzak," zegt Ellie Pietersen van de werkgroep Westeinde. ,,En ze vreesden dat mensen van alles en nog wat náást die containers zouden zetten, zodat het binnen de kortste keren een zooitje zou worden".
Ook was de afstand voor veel mensen een bezwaar. ,,Voor sommigen betekende het zo’n vierhonderd meter lopen. Nu zijn de meesten nog goed ter been, maar wat als ze dat niet meer zijn? En hoe moet het in de winter, als het glad is?"
Op diezelfde avond stak een veertigtal inwoners de koppen bij elkaar om met een alternatief plan te komen. Er kwam een klankbordgroep waaruit een werkgroep ontstond, die nu aan de basis staat van het projectplan.
Volgens Pietersen kunnen de mensen nu al hun afval gescheiden kwijt in een grijze, een groene en een papiercontainer. Maar uit een Omrin-steekproef bleek dat velen dat in de praktijk niet doen.
Zo’n 60 procent van het restafval (in de grijze container) blijkt nog gescheiden te kunnen worden. Binnen een jaar moet dat teruggebracht worden tot 30 procent, al is dat nog altijd 146 kilo.
Meer hierover in het Friesch Dagblad van 16 februari

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties