De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 19 maart

Regiomaandag, 15 februari 2016

Demonstratie slechts kleine rimpeling in Grouster feest
Grou - ,,Er waren twintig mensen die de intocht van Sint Piter en Swarte Pyt niet leuk vonden, maar duizend die er wel van genoten." Voor Harold Kramer van de organisatie was de komst van actiegroep Kick Out Zwarte Piet geen probleem.
,,De kinderen hebben er niets van gemerkt. Hooguit een paar achttienjarigen, maar die zochten de demonstranten misschien juist op." De demonstranten liepen wel wat verder door dan was afgesproken. Dankzij inzet van de politie liepen ze echter niet de Hoofdstraat in.
De intocht van Sint Piter wordt in Grou sinds 1903 gevierd, als alternatief lentefeest. ,,Dat feest verwaterde overal. Een juf in Grou heeft toen bedacht hoe ze het feest toch levend kon houden en er een soort Sinterklaasfeest van gemaakt", doseert Kramer.
Sinds die tijd is Sinterklaas amper meer in Grou gezien. ,,Al is het met de commerciŽle invloed van een Hema en Jumbo natuurlijk lastig hem helemaal buiten het dorp te houden."
Voor Grou is de intocht van Sint Piter een jaarlijks hoogtepunt, dat ruim een week duurt. ,,Gisteren mochten de kinderen een bezoek brengen aan de slaapkamer van Sint Piter in de kerk en waren er spelletjes."
Vrijwilliger Bauke Hooghiemster is bij de intocht geŽerd met de titel Sint Pitergenoat. Hij is al ruim drie decennia betrokken bij de organisatie van het feest.
Voor de actiegroep kreeg de demonstratie een naar einde, aldus Omrop Frysl‚n. Op de terugweg naar Rotterdam werd een man uit Purmerend onwel, waarna hij overleed. De groep is opgevangen door de politie van Heerenveen en kreeg slachtofferhulp.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties