De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 25 april

Sportzaterdag, 13 februari 2016

Janine Smit: door beteugeld perfectionisme naar WK
Na zes magere jaren kent schaatsster Janine Smit (24) dit jaar haar echte doorbraak. Na NK-zilver op de 500 meter, mag de Heerenveense dit weekeinde voor het eerst naar de WK afstanden. Met dank aan beteugeld perfectionisme.
Door Daan Rieken
,,Ik heb daalangst ja´´, lacht Janine Smit terwijl ze koffie zet. Het gaat over een uitspraak die vriend Jesper Hospes (27) ooit deed. Janine, meldde hij, gaat sneller een berg op dan eraf. Of ze bang is voor een verlies aan controle? Ze knikt, terwijl Hospes - languit liggend op de bank in hun nieuwbouwhuis - opkijkt vanuit de golfuitzending op tv: ,,Dat heeft ze met alles." Smit bevestigt vanuit de keuken: ,,Ik ben inderdaad een perfectionist."
Lastig in de schaatssport waarin veel op gevoel gaat, leggen Smit en Hospes gezamenlijk uit. Dat ze het allebei hebben en soms te veel denken, zegt de een. Terwijl andere sporters schijnbaar gedachteloos kunnen rammen als het startschot klinkt, meent de ander. Soms, concluderen de Heerenveners, was het handiger als zij ook meer zo konden leven.
Het interview is op dat moment eigenlijk niet eens begonnen. Hospes filosofeert nog altijd vanaf de bank. Smit staand ergens tussen keuken en eettafel, waar de koffie heen moet. Eigenlijk, vindt Hospes, moet het vraaggesprek helemaal niet om hem draaien. Als de fotograaf even later voorstelt dat het schaatskoppel voor het kiekje plaatsneemt op het leuke bankje in hun tuin weigert hij dan ook. Niet omdat-ie een hork is, integendeel: ,,In het verleden gingen interviews vaak om mij. Nu Janine resultaten boekt, is het leuk dat zij de aandacht krijgt die ze verdient."
Dat is ook precies waarom we naar hun huis in de Heerenveense wijk Skoatterwâld zijn gekomen. Het verhaal van de samenwonende schaatsers en hun eerste date (Hospes nam Smit mee naar een wedstrijd van zijn andere grote liefde, sc Heerenveen) is weliswaar leuk om te vertellen, maar niet de reden van de plotselinge opmars van Smit. En juist daarnaar is het zoeken nu ze in haar zevende seizoen tussen de senioren voor het eerst NK-medailles wint. Met tweemaal 500 meterbrons op het NK sprint én zilver tijdens de kortste afstand bij de NK afstanden lijkt het talent van weleer eindelijk tot wasdom gekomen.
De rest van dit verhaal is te lezen via onze e-paper op www.deibled.nl

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties