De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 18 maart

Regiovrijdag, 12 februari 2016

Fryslân: onafhankelijk onderzoek bij REC
Leeuwarden - De provincie Fryslân wil dat een onafhankelijk expert gaat onderzoeken of de afvalverbrandingsoven REC in Harlingen wel aan de hedendaagse standaard voldoet. Gedeputeerde Michiel Schrier zegt daartoe besloten te hebben nadat de kwaliteit van de REC de afgelopen weken ter discussie is gesteld. Aanleiding daarvoor is een storing in oktober van het afgelopen jaar waarbij de REC meer schadelijke stoffen uitstootte dan is toegestaan, en het feit dat de REC zich niet hield aan allerlei procedures. De provincie Fryslân heeft daarom vorige week al een last tot dwangsom van 650.000 euro opgelegd.
Opvallend is dat de gedeputeerde vorige week tijdens een persconferentie afvalbedrijf Omrin en de Reststoffen Energie Centrale (REC) nog in bescherming nam. Omrin - eigenaar van de REC - had verzuimd de provincie te informeren over een storing, over een menselijke fout en over een niet werkend filter, voor het overige wilde gedeputeerde Schrier niets weten over een gebrek aan vertrouwen in de leiding of de centrale. ,,Ik wil weten of de installatie voldoet aan de norm en of de installatie wel van deze tijd is." Ook dat is opmerkelijk, aangezien de REC nog geen vijf jaar in gebruik is.
Volgens Schrier is het besluit tot het laten doen van een onafhankelijk onderzoek vorige week al genomen. Waarom het besluit pas na het opleggen van de last onder dwangsom genomen is, en niet op hetzelfde moment, kon Schrier niet zeggen. ,,Er worden heel veel vragen opgeroepen. Er moet nu goed gekeken worden en op basis daarvan kunnen we zelf een mening vormen", verklaart de gedeputeerde.
Op 23 februari is er een vergadering over de REC, het onderzoek over de problemen moet dan klaar zijn. Het internationale ingenieursbureau Wandschneider en Gutjahr, gevestigd in Hamburg en gespecialiseerd in afvalovens, voert het onderzoek uit. ,,En daarbij wordt niet alleen naar de papieren gekeken, er wordt ook een kijkje genomen bij de REC", aldus Schrier. Behalve dat de onderzoekers moeten kijken of de REC wel gebruik maakt van de best beschikbare technieken, wordt er ook gekeken naar hoe de REC zich meet ten opzichte van andere afvalovens.
Schrier heeft Omrin gevraagd om alle medewerking aan het onderzoek te verlenen.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties