De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 23 mei

Regiovrijdag, 12 februari 2016

Provincie wil meedoen met windpark
Leeuwarden - De provincie Fryslân wil financieel investeren in het aan te leggen Windpark Fryslân in het IJsselmeer. Gedeputeerde Sander de Rouwe gaat met de initiatiefnemers in onderhandeling over een financiële bijdrage van maximaal 127 miljoen euro. Als beide partijen tot een akkoord komen, moeten Provinciale Staten nog wel goedkeuring geven aan de deal. Daarnaast gaat het FSFE, een investeringsfonds in duurzame energie waarvan de provincie voor honderd procent aandeelhouder is, negen miljoen euro in het windpark steken.
,,Wij willen een aandeel in het windpark omdat we op die manier invloed kunnen uitoefenen en de schade kunnen beperken", zegt gedeputeerde Sander de Rouwe die hoopt in het najaar tot een akkoord te komen. ,,Maar het kan ook zijn dat de onderhandelingen op niets uitlopen, net zo goed als dat er overeenstemming komt voor een investering die lager ligt dan de 127 miljoen die we maximaal beschikbaar hebben."
Omdat het windpark in het IJsselmeer geen provinciale aangelegenheid is maar een nationale, via de zogenaamde Rijkscoördinatieregeling van minister Henk Kamp, is participatie de enige mogelijkheid voor de provincie om toch invloed uit te oefenen. Daarbij zijn er drie momenten waarop de provincie Fryslân zou kunnen instappen.
In de ontwikkelfase - dat is de huidige fase, de bouwfase of de exploitatiefase. De ontwikkelfase levert het meeste rendement op, maar ook het grootste risico omdat er nog geen definitieve zekerheid is over het doorgaan van het project.
Meer vandaag in het Friesch Dagblad

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties