De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 20 april

Regiowoensdag, 10 februari 2016

Friezen slikken minste antibiotica in Noorden
Leeuwarden - Het gebruik van antibiotica door inwoners van Fryslân ligt veel lager dan in buurprovincies Drenthe en Groningen. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gisteren naar buiten heeft gebracht. In vergelijking met heel Nederland ligt het antibioticagebruik in Fryslân ongeveer rond het gemiddelde.
Het gaat om cijfers over 2013. In dat jaar had 21,7 procent van de Friezen een of meerdere keren antibiotica gebruikt. Dat percentage ligt landelijk even hoog; in Groningen (23,3) en Drenthe (24,1) lag het gebruik beduidend hoger.
De mate waarin antibiotica worden voorgeschreven en gebruikt, kan afhangen van veel factoren. Zo is de leeftijd van de bevolking van belang: de middelen worden vooral voorgeschreven aan kinderen en ouderen. Ook andere omstandigheden kunnen een rol spelen. Zo zijn rijke mensen over het algemeen gezonder dan arme mensen.
Uitgesplitst per gemeente zijn de verschillen groot. Zo lag het gebruik van antibiotica door bewoners van Terschelling relatief hoog (29,9 procent); in Ferwerderadiel (17,2 procent) gebruikten juist relatief weinig mensen antibiotica. Bij de cijfers zijn alleen de gegevens meegenomen van mensen die stonden ingeschreven als bewoner van een bepaalde gemeente; toeristen zijn niet meegeteld.
Voorzitter Bart Maats van de Friese Huisartsen Vereniging kan niet direct een verklaring geven voor de provinciale en gemeentelijke verschillen. Wel zegt hij dat de mate waarin antibiotica worden voorgeschreven, ook kan afhangen van de tijd die een huisarts heeft voor zijn patiënten. ,,De snelste manier is vaak: het geven van een recept en weg. Hoe meer tijd, des te meer een huisarts kan uitleggen. En vaak komt dat dan in de plaats van het uitschrijven van medicatie."
Laagterecord
Volgens het CBS gebruiken Nederlanders de minste antibiotica van heel Europa. Per duizend inwoners kregen Nederlanders in 2013 bijna elf zogeheten dagelijkse doseringen. Inwoners van België, Luxemburg en Frankrijk slikken twee tot drie keer zo veel.
Dat Nederlanders zo terughoudend zijn, is volgens het CBS een goede zaak. 'Natuurlijk moet je antibiotica gebruiken wanneer ze nodig zijn, maar je kunt ook te veel gebruiken. Dan worden de bacteriën resistent en verliezen de antibiotica hun werking. Als je dan een infectie krijgt, moet je lijf het zelf oplossen en ben je veel verder van huis.”
Het CBS kwam gisteren met de cijfers omdat Europese ministers van Gezondheid en Landbouw gisteren en vandaag in Amsterdam overleggen. Ze praten er over resistentie tegen antibiotica. ,,Omdat steeds meer microben resistent worden, stijgen de kosten van de gezondheidszorg met alle economische gevolgen van dien voor de maatschappij", aldus het kabinet.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties