De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 20 april

Geloof & Kerkwoensdag, 10 februari 2016

Burgumer kerk zet in op samen eten
Burgum - De Kruiskerk in Burgum wordt donderdagavond omgetoverd tot een restaurant. Na het succes van de eerste editie in november vorig jaar, houdt de Protestantse Gemeente Burgum opnieuw een Burgumer Diner. Tachtig mensen hebben zich aangemeld voor het driegangendiner.
De organisatie is in handen van de diaconie van de kerkgemeenschap. Die was vorige keer een beetje overrompeld door het enthousiasme. ,,We hadden een massale opkomst", vertelt Hannie van der Heide van de diaconie. ,,We rekenden op maximaal honderd deelnemers. Het liep echter maar door met de aanmeldingen. Uiteindelijk zaten we op 130 eters." Het diner werd op 19 november gehouden in kerkgebouw De Ikker. ,,We zijn uitgeweken naar de kerkzaal, omdat alle andere zalen te klein waren."
Het idee om een 'eetcafé’ in de kerk te houden kwam bij ds. Henk-Jan de Groot vandaan, predikant van de Burgumer kerk. Hij schreef in het kerkblad een artikel over 'Maaltijd in de tijd van de Bijbel’. In die tijd was maaltijd houden altijd veel meer 'dan het doorslikken van eten en drinken’, aldus De Groot. 'Het was vooral een tijd van samenzijn en ontmoeting. Vaak werd er tijdens zo’n etentje een vriendschapsverbond gesloten. Dat is nu in het Midden-Oosten nog steeds zo.”
Het samen maaltijd houden had ook een grote plaats in het leven van de eerste christenen, schrijft hij. 'De eerste volgelingen van Jezus kwamen niet bij elkaar in grote kathedralen, nee, ze kwamen samen in huiskamers. De kerk bestond in feite uit piepkleine kerkjes, groepjes van niet meer dan twintig à dertig christenen, want meer pasten er niet in een huiskamer of een binnenplaats.”
Kunnen we van onze gemeente een maaltijdvierende gemeente maken?, vroeg De Groot zich af. ,,Je ontmoet elkaar. Je raakt met elkaar in gesprek, je leert mensen op een andere manier kennen. Het versterkt de verbondenheid", licht de predikant toe. Hij had er ervaring mee in zijn vorige gemeente, in Drachten. Daar sloeg het diner in de kerk ook aan, vertelt hij. ,,Sinds 2011 gebeurt het in Drachten zo’n drie tot vier keer per jaar."
Het blijft in Burgum niet bij het kerkdiner. ,,Een maaltijdvierende gemeente worden kan op verschillende fronten", zegt De Groot. ,,Je kunt denken aan groepjes die geregeld met elkaar een maaltijd houden. Waarbij iedereen iets klaarmaakt, of om de beurt wordt gekookt. Daar hebben we in Burgum ook een begin mee gemaakt. Het zou mooi zijn als dat zich als een olievlek verspreidt."
Jong en oud
Een andere mogelijkheid is het Running Dinner, aldus De Groot. ,,Jongeren gaan in kleine groepjes op bezoek bij drie adressen in de gemeente om daar aan te schuiven voor een voor-, hoofd-, of nagerecht. Zo ontmoeten ouderen en jongeren elkaar aan tafel." Dit wordt wellicht in de toekomst georganiseerd in Burgum.
Het Burgumer diner krijgt in elk geval een vervolg. De ontmoeting werd gewaardeerd en er was veel lof voor het eten, hoorde Hannie van der Heide terug na de eerste editie. Op 19 mei staat de derde maaltijd gepland en volgend kerkseizoen volgt er een nieuwe reeks.
Met het diner wordt ook een goed doel gesteund. ,,De deelnemers betalen tien euro, waarvan de helft naar de cateraar gaat en de helft naar het goede doel", zegt Van der Heide. Vorige keer verzorgde en sponsorde restaurant De Pleats uit Burgum het diner, dit keer is het in handen van Sieb’s Groente en Fruit uit Burgum.
Het eerste diner bracht zeshonderd euro op voor de coöperatie PATO voor steun aan kansarme cacaoboeren in Papua. Dit keer gaat de opbrengst naar stichting Shoma, die zich inzet voor onderwijs aan kansarme kinderen in Tanzania. De stichting vertelt tussen de gangen door iets over het werk.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

Geloof & Kerk
Familieberichten
Advertenties