De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 19 april

Economiedinsdag, 9 februari 2016

Toekomstvisie moet toeristische ondernemers verder helpen
Terschelling - Het is de levensader van Terschelling, althans in de overtuiging van de Terschellinger Campinghouders Vereniging (TCV): het toerisme. Binnen die wereld gaan de veranderingen snel, zegt voorzitter van de TCV Jort Bonne. ,,Daarom moeten we regelmatig kijken of we nog wel bij de tijd zijn."
Mede om die reden heeft de TCV een nieuwe toekomstvisie opgesteld, met daarin de ontwikkelingen die nu een rol spelen en de manieren waarop de campinghouders daarop zouden kunnen inspelen. Belangrijke beperking daarbij: de vele gemeentelijke regels.
,,Want de toeristen en hun wensen veranderen wel snel, maar het gemeentelijk beleid niet", aldus Bonne. Zo is vrijwel de gehele toeristische sector op Terschelling nu vooral ingericht op één type toerist: de rustzoeker. Bonne: ,,Maar tegenwoordig willen mensen steeds vaker ook actieve dingen doen. En nee, ik snap ook wel dat je niet zomaar een kabelbaan kunt aanleggen. Maar iets meer ruimte om op deze nieuwe toeristen en hun wensen in te spelen, zou er wel moeten zijn."
Sommige regels zijn daarbij volgens de TCV domweg achterhaald. Bijvoorbeeld die voor de maximale oppervlakte van een stacaravan. ,,Die ligt nu op 45 vierkante meter. Maar in andere delen van Nederland is tachtig of negentig vierkante meter gebruikelijk. Tja, dan kun je wel denken: leuk, dat kneuterige Terschelling, maar mensen willen nu eenmaal meer ruimte."
Andere regels beperken de ondernemers te veel in hun bewegingsvrijheid. Voorbeeld daarvan is het zogenoemde 50-50 beleid: de regel dat maximaal 50 procent van het kampeeroppervlakte van Terschelling bestemd mag zijn voor jaar- en seizoensplaatsen en bungalows. De overige 50 procent is voor tenten.
Die verhouding ligt behoorlijk vast. Ondernemers die hun bungalows of chalets willen moderniseren en verruimen, kunnen dat door deze regel alleen doen door de bestaande voorzieningen te vervangen door minder maar wel ruimere voorzieningen. Meer ruimte mogen zij immers niet ineens innemen. ,,Dan kun je dus geen kant op", stelt Bonne vast. Het liefst ziet de TCV dan ook dat deze regel wordt afgeschaft.
Meer vandaag in het Friesch Dagblad

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

economie
Familieberichten
Advertenties