De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zaterdag 17 maart

Hoofdartikelzaterdag, 6 februari 2016

Schimmigheid rond vertrek Dullaert
De verhouding tussen kabinet en Tweede Kamer enerzijds en de Nationale ombudsman verloopt niet altijd soepeltjes. De Nationale ombudsman helpt burgers op weg die een probleem hebben met de overheid. En de Nationale ombudsman laat overheidsinstanties weten hoe zij hun dienstverlening kunnen verbeteren. Bij problemen of klachten van burgers kan de Nationale ombudsman een onderzoek starten. De Nationale ombudsman spreekt zich niet uit over het beleid, of over de inhoud van wetten. Zijn taak beperkt zich tot het kijken of instanties hun overheidstaken uitvoeren zoals het hoort. De Tweede Kamer benoemt de ombudsman. De Kamer benoemt ook de Kinderombudsman, op verzoek van de Nationale ombudsman.
Het gebeurt nogal eens dat de Nationale ombudsman de regering of de Tweede Kamer de les leest naar aanleiding van concrete klachten van burgers. Politiek en bestuur houden daar in het algemeen niet zo van. Soms vinden ze dat de Nationale ombudsman ´zeurt´ of te vaak hetzelfde zegt. Er zijn diverse momenten geweest waarin regering en/of parlement zich ergeren aan de Nationale ombudsman. Ze vinden hem dan te kritisch of te pietluttig. De vorige ombudsman, Alex Brenninkmeijer, haalde nogal eens de pers met zijn bevindingen.
Sinds een jaar is er een nieuwe ombudsman, Reinier van Zutphen. Die ligt nu zwaar onder vuur, wegens beëindiging van de werkzaamheden van Marc Dullaert als Kinderombudsman. Die functie valt onder die van de Nationale ombudsman. Dullaerts contract loopt 1 april af en Van Zutphen heeft hem gezegd dat het contract niet wordt verlengd. Dullaert vindt dat niet fijn en wil graag doorgaan.
Van Zutphen geeft geen inzicht in zijn beslissing om het contract met de Kinderombudsman niet te verlengen. Dat leidt tot allerlei speculaties. Dullaert doet het goed als Kinderombudsman; hij is zelfs voorzitter van de Europese Kinderombudsmannen. Met een zekere regelmaat stelt hij ernstige dingen aan de orde. Daarmee is hij minstens zo ´lastig´ als Brenninkmeijer was.
Het gedwongen vertrek van Dullaert heeft geleid tot veel protesten, uit allerlei geledingen in de samenleving. In korte tijd kwamen er enkele tienduizenden ondertekende protesten. Van Zutphen kreeg in het programma Nieuwsuur de kans om uit te leggen waarom hij Dullaert niet meer wil. Dat deed hij niet. Hij had kennelijk een flinke perstraining gehad om geen ondoordachte dingen te zeggen. Maar die training leidde tot een tamelijk treurige vertoning. Die schiep een klimaat voor geruchten en verdachtmakingen. Bijvoorbeeld wil Van Zutphen niet zo´n sterke kinderombudsman onder zich?
De Kamer benoemt ook de kinderombudsman, maar de Nationale ombudsman bepaalt wie dat is. Het is belangrijk om te vernemen wat de Kamer heeft gedaan om Van Zutphen te laten uitleggen waarom hij van Dullaert af wil. De maatschappelijke betrokkenheid die blijkt uit het rumoer maakt het noodzakelijk om de reden van van Zutphen te kennen. De onthulling daarvan kan een risico zijn voor van Zutphen - die zou plat jaloers kunnen blijken te zijn op het profiel van Dullaert. Maar de schimmigheid die er nu is, is zeker schadelijk voor de Nationale ombudsman.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties