De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 19 maart

Sportvrijdag, 5 februari 2016

Wichers´ route naar Tokio loopt via Parijs
Groningen - Misschien wel een olympisch kampioene in de dop; zo omschreven vriend en vijand begin deze eeuw een jonge en getalenteerde Friese judoka genaamd Jennifer Wichers. Elk jaar werd de Burgumse beter en beter, als tiener verliet ze huis en haard om zich in Groningen bij Top Judo Noord nog verder te ontwikkelen. En toen? Toen was er uiteindelijk vier jaar lang een soort duisternis, een opeenstapeling van leed en ellende in de jaren 2009 tot en met 2012.
Een ongeluk met een klaplong en en zware hersenschudding tot gevolg, daarna een gescheurde elleboogpees en gescheurde enkelbanden. En, alsof ze nog niet genoeg pech had gehad, vervolgens ook nog de Ziekte van Pfeiffer. Een moeilijke tijd, een aanslag op lichaam en geest. Wichers richtte zich echter op en komt sinds haar rentree in 2013 steeds dichter bij waar ze naar toe wil: topniveau. Het aanstaande debuut in Parijs is er het meest recente bewijs van.
,,Dit is één van de mooiste toernooien voor een judoka om aan deel te nemen", zegt Wichers, terwijl ze druk is met het regelen van allerhande zaken nu er ineens een wedstrijd op de rol staat. Met een lach: ,,Ik was er niet op voorbereid, hoorde gisteren (woensdag, red.) pas dat ik mee mocht doen. Dus het is even omschakelen. Maar het is ´top of the bill´ echt fantastisch dat ik er mag staan."
De oud-Burgumse komt morgen in actie in de klasse tot 63 kilogram. Wichers vervangt in de Nederlandse ploeg de geblesseerde Juul Franssen. Wichers moest diezelfde Franssen overigens in oktober 2015 voor zich dulden tijdens het NK in Rotterdam. Toen verloor ze de fnale en resteerde een zilveren medaille.
Successen waren er de afgelopen jaren echter volop na het blessureleed en de lange revalidatie en moeilijke, mentale momenten. Dat ze nu debuteert in Parijs is de volgende stap naar het realiseren van haar droom: deelname aan de Olympische Spelen. En nog beter: een olympische medaille. Deelname in Rio de Janeiro dit jaar is niet reëel, maar deelname aan de Spelen in Tokio in 2020 is dat wel. ,,Dát is het ultieme doel", knikt Wichers. ,,En dit is weer een mooie volgende stap op weg daarnaartoe."
Relativeren
Ze vervolgt: ,,Deelnemen in Parijs is iets geweldigs, maar ik vind ook dat ik niet missta in het deelnemersveld." Voor de goede orde: dat is geen arrogantie, maar gezond zelfvertrouwen van Wichers. Een teken van topsportmentaliteit ook; broodnodig om de discipline en motivatie op te kunnen brengen om je terug te knokken richting (inter)nationale judotop.
De Friezin deed het. En leerde er ook van. ,,Door alle ellende heb ik bijvoorbeeld leren relativeren. Ik geniet meer van de sport, weet dat het betrekkelijk is. Natuurlijk was het mooi geweest om dit jaar mee te doen aan de Spelen in Rio, maar ik mis een aantal wedstrijdjaren. Zo is het gewoon. En dus richt ik me op Tokio."
Of ze er wat te zoeken heeft? Reken maar. Wichers is op dreef; vorige week won ze in haar klasse nog de European Open in Sofia. Maar succes garandeert dat niet in Parijs, ook al omdat ze niet op deelname voorbereid was. Niks te verliezen echter. Wat er ook gebeurt: in judoland zijn ze de komende jaren nog niet van Wichers af.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties