De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 25 april

Geloof & Kerkmaandag, 1 februari 2016

Oproep moslimleiders: bescherm religieuze minderheden
Marrakesh - Islamitische landen moeten christenen en joden beschermen tegen vervolging en voor vrijheid van godsdienst voor hen zorgen.
Die oproep doen ruim 250 moslimgeleerden, geestelijken en politieke leiders uit zo’n 120 landen in de Marrakesh Verklaring: een 750 woorden tellend document over religieuze vrijheid voor niet-moslims in landen waar de meerderheid moslim is.
De Marrakesh Verklaring werd opgesteld tijdens een conferentie vorige week in Marrakesh in het westen van Marokko, meldt het Amerikaanse internetmagazine Christianity Today. De conferentie werd mede georganiseerd door de Marokkaanse regering. Voorzitter was sjeik Abdallah Bin Bayyah uit de Verenigde Arabische Emiraten.
Honderden christenen vonden het afgelopen jaar de dood in landen en gebieden met een islamitische meerderheid. In diverse landen, zoals neemt het moslimextremisme sterk toe, bleek uit de eerder deze maand verschenen Ranglijst Christenvervolging 2016 van Open Doors. Onder meer door de terreurgroepen Islamitische Staat en Boko Haram.
Dringend samenwerken
De verschillende godsdiensten moeten dringend samenwerken om de opmars van 'extremistische groepen die de menselijkheid aantasten’ tegen te gaan, aldus de verklaring. De moslimleiders vinden dat het onderlinge vertrouwen, dat is uitgehold door 'daden van terreur en agressie’, moet worden hersteld.
De verklaring is bedoeld als een vervolg op het Verdrag van Medina, dat 1400 jaar bestaat. In dat document werden de rechten van religieuze minderheden in islamitische landen beschreven. Dat gebeurt in het nieuwe document nog eens in moderne bewoordingen. De islamitische geleerden stellen dat religieuze minderheden in moslimlanden 'rechtvaardig’ behandeld moeten worden. Ze moeten een gelijke behandeling krijgen als moslims.
Voorganger Bob Roberts van een megakerk in Texas, die net als enkele andere christelijke leiders de conferentie bijwoonde, reageert tegenover Christianity Today enthousiast over de verklaring. ,,Deze islamitische conferentie bracht hoge sjeiks, ministers van godsdienstzaken en grootmoefti’s van belangrijke landen met een moslimmeerderheid bij elkaar." De verklaring bevat volgens hem ,,duidelijke taal" over religieuze vrijheid voor minderheden. ,,De geestelijken verklaren dat geweld niet mag worden gepleegd in naam van de islam."

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

Geloof & Kerk
Familieberichten
Advertenties