De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 18 maart

Sportzaterdag, 30 januari 2016

Wielerverleden kan Eisenga bij Heerenveen helpen
Door Daan Rieken
Geen champagne, oranjekoek en ronkende woorden vanachter een persdesk. De presentatie van Heerenveens nieuwe algemeen directeur Luuc Eisenga (43) was gisteren gepast gezien de bestuursperikelen van de laatste jaren: sober. Aan de uit Franeker afkomstige Eisenga de taak schoon schip te maken. Zijn verleden in de door dopingproblemen geteisterde wielersport komt goed van pas.
Sinds begin december bekend werd dat Eisenga de belangrijkste kandidaat was om het nieuwe Heerenveen-boegbeeld te worden, stroomden de succeswensen binnen op zijn telefoon. Tussen de afzenders veel bekende wielernamen. Van Tom-Jelte Slagter en Laurens ten Dam via Bauke Mollema tot Maarten Tjallingii en Steven Kruijswijk: allemaal voelden ze de behoefte de geboren Groninger te feliciteren met zijn nieuwe bestuurlijke klus.
Dat er zoveel gelukswensen kwamen vanuit het fietspeloton is niet verwonderlijk. Het was dáár dat Eisenga carrière maakte. Vanaf begin jaren negentig klom hij op van hbo-student tot bekend gezicht bij de equipes van Telekom/T-Mobile en Rabobank. Hij werkte bij de Duitse (woordvoerder, later technisch directeur) en Nederlandse topploeg (communicatiemanager) in een periode waarin diverse renners van beide teams - zo bleek later - structureel doping gebruikten. Kritische vragen daarover zijn hem niet gesteld tijdens zijn aanstellingsgesprekken bij sc Heerenveen. ,,Helemaal niet", bevestigde Eisenga die het onderwerp in die sessies uiteindelijk zelf ter tafel bracht. ,,Dat werd gewaardeerd."
Of hij dan niets wist van het dopinggebruik bij Rabobank en T-Mobile? ,,Die hele sport heeft een lastige periode doorgemaakt. Het is als persverantwoordelijke niet altijd mogelijk om alles te weten en je kunt ook niet altijd maar op alles ingrijpen. Ik heb te allen tijde voor mezelf een hele goede scheidslijn getrokken van waar ik wil dat de wielersport naartoe gaat en ben blij dat ik een positieve bijdrage heb kunnen leveren om de wielersport te verbeteren." Liever, zei Eisenga, had hij gewerkt in een peloton waarin alle problemen al waren opgelost, maar bij zijn aantreden als voetbalbestuurder komt de kennis uit het fietsmilieu met terugwerkende kracht goed van pas. Bondig: ,,Je hebt de ervaring hoe je dingen kunt veranderen.
Meer lezen? Koop het Friesch Dagblad van vandaag of bekijk onze e-paper op www.deibled.nl

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties