De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 19 april

Economiezaterdag, 30 januari 2016

Nederland zelfvoorzienend in kunstmest
Het kunnen bewerken van mest uit de melkveehouderij tot kunstmest en het gebruiken daarvan zal naar verwachting nog enkele jaren op zich laten wachten. Dat zei Europarlementariër en melkveehouder in Makkinga Jan Huitema (VVD) gisterenop de Regiodag van LTO Noord van Fryslân, Groningen en Drenthe. Hij was een van de sprekers op die bijeenkomst in De Lawei in Drachten.
Nu wordt op veel bedrijven nog mest afgevoerd en kunstmest aangevoerd omdat in het kader van de huidige Europese wetgeving een overschot aan (drijf)mest moet worden afgevoerd. Voor de groei van het gras zijn dan soms te weinig meststoffen beschikbaar.
het omzetten van de mest in een uitgebalanceerd mineralenconcentraat - een eigen vorm van kunstmest - kan de kringloop volgens Huitema rond worden gemaakt. ,,Nederland kan dan zelfvoorzienend worden in kunstmest en is dan niet meer afhankelijk van invoer van kunstmest uit het buitenland. Dat zal een gunstig effect hebben op het milieu omdat kunstmest nu wordt gemaakt en getransporteerd met gebruik van veel brandstoffen."
Meer hierover in het Friesch Dagblad van 30 janauri

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

economie
Familieberichten
Advertenties