De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 18 maart

Economievrijdag, 29 januari 2016

Gestage groei Leeuwarder containers
Leeuwarden - ,,Het aantal containers groeit gestaag bij ons. Het mag wat mij betreft nog wel wat sneller gaan. En dan maakt het me niet uit wat er in de container gaat", zegt Willem van der Ark, directeur van het Drachtster MCS (Multimodal Container Service). Naast de terminal in Leeuwarden heeft de containervervoerder nog overslaglocaties in Westerbroek en Meppel.
MCS opende in 2012 op industrieterrein Newtonpark de terminal met als voornaamste klant FrieslandCampina. Elke week gaan er een paar honderd teu - de eenheidsmaat voor een container van 20 voet (6,1 meter) lang - met blikken gecondenseerde melk van Leeuwarden naar exporthaven Rotterdam. De vier schepen die elke week afvaren met maximaal 156 teu, doen er ruim twintig uur over en nemen ook consumptieartikelen en agrarische goederen mee. Naast de melk zijn dat bijvoorbeeld andere zuivelproducten, zout en rozijnen. MCS begon met zestienduizend containers in Leeuwarden en heeft de overslag door de jaren met 30 procent laten groeien.
Met het vrijgeven van het melkquotum wordt de melkplas groter en zien de zaken er voor het bedrijf goed uit. FrieslandCampina verkoopt elk jaar meer hoogwaardige zuivelproducten, zoals gecondenseerde melk, en meldde in december dat de aanvoer van boerenmelk 6,4 procent hoger lag dan een jaar eerder. Dat was wel reden om boeren te vragen een melkstop in te voeren. Die maatregel loopt half februari weer af.
Uitbreiding
MCS groeide al een beetje uit z´n jasje en heeft in Leeuwarden het naastgelegen terrein gekocht. ,,De grond wordt nu ontwikkeld en straks bestraat. We willen het in de zomer in gebruik nemen", zegt Van der Ark. ,,De containers die we gebruiken zijn steeds vaker '40-voeters. Die zijn dus twee keer zo groot. Dan heb je wat meer ruimte nodig." Volgens Van der Ark is vervoer over de 'blauwe weg´zowel economisch als milieutechnisch voordeliger dan vervoer per vrachtwagen. MCS houdt tweehonderd mensen aan het werk, onder wie ook zelfstandige schippers en charters. Zeventig medewerkers zijn in vaste dienst.
Fryslân bezit naast Leeuwarden nog een containerterminal in Harlingen. De overslag aan de Waddenzee groeide het afgelopen jaar licht met 0,5 procent tot 19.702 teu, zo meldde de gemeente vorige week. De totale goederenoverslag met zee- en binnenschepen steeg in 2015 met bijna een kwart, van 2.656.227 naar 3.307.952 ton. Vooral meer (zee)zand, grind en zout werd overgeladen. Ook ging er voor 139.144 ton aan stenen naar Ameland.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

economie
Familieberichten
Advertenties