De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zaterdag 21 april

Sportwoensdag, 27 januari 2016

Gommers ontdekt door Gosse zijn oude liefde
Door Daan Rieken
,,Mooier dan dit wordt het niet." Crosser Gosse van der Meer (20) keek raar op van het whatsappje dat oud-wereldkampioen Gretienus Gommers hem op 10 januari stuurde. Heus, de Surhuizumer was blij met zijn derde plaats op het NK veldrijden voor beloftes, maar zag dat niet bepaald als hoogtepunt van zijn totale carrière. ,,Het wordt zeker mooier", blokletterde hij terug naar zijn in De Westereen woonachtige trainer. ,,Ik wil nog een keer Nederlands kampioen worden."
In een hotel aan de rand van de Dokkumer bolwerken grijnst Gommers (40) hoofdschuddend bij het vertellen van de anekdote. Ongetwijfeld, meent hij, kan Van der Meer in de toekomst nog meer dan brons winnen op een NK. Maar weinig haalt het in zijn ogen bij die pure beleving van de eerste keer. Dat moment waarop sport nog leuk is; je vol jeugdige overmoed de top bestormt en die eerste klinkende prestatie neerzet. ,,Je bent veel in de picture. Alles lukt. Het begint pas negatief te worden als de stijgende lijn hapert."
De uit Kollumerzwaag afkomstige veertiger weet waarover hij praat. Hij beleefde zijn finest hour ook als jong talent. Op achttienjarige leeftijd werd hij in Koksijde wereldkampioen veldrijden bij de junioren door onder meer de Belg Sven Nys voor te blijven. Wat voor Nys de opmaat bleek naar een glanzende carrière bleef voor de Fries het mooiste moment uit zijn loopbaan. Vanaf 1996 boekte hij als prof wel wat ereplaatsen, maar ondanks twee Nederlandse titels bij de beloftes bleef de echte doorbraak uit. Eind 2001 hing Gommers - 26 jaar oud pas - zijn fiets aan de wilgen vanwege een slepende lieskwetsuur.
,,Ik heb er nooit echt spijt van gehad dat ik gestopt ben", antwoordt hij op de vraag of het voelt alsof Van der Meer kan afmaken wat hijzelf door een blessure moest staken. ,,Dat zijn dingen waar ik niet graag over praat. Het heeft te maken met factoren die bij het wielrennen horen. Zoals doping en al dat soort dingen. Daar heb ik wel mee geworsteld."
Gommers werd prof in het epo-tijdperk, maar ontkent zelf ooit zijn toevlucht tot illegale prestatiebevorderaars te hebben genomen. Wel dacht de oud-renner van VKS-Empella en bouwbedrijf Rietveld veel na over zin en onzin van verboden middelen. Sterker nog, bezweert Gommers, in een dopingloze sport was hij misschien wel net zo lang doorgegaan als generatiegenoot Nys die na dit seizoen afzwaait. De Fries besloot zich eind 2001 echter niet opnieuw te laten opereren aan een liesprobleem waarvoor hij in 1999 ook al eens onder het mes ging. ,,Als ik na die tweede operatie weer had kunnen aanhaken bij de top, zou ik het gedaan hebben, maar voor mijn gevoel had ik daarvoor dan doping moeten gaan gebruiken. En ik had geen zin dingen te doen waar je niet open voor uit kunt komen. Wilde - Meer lezen? Koop het Friesch Dagblad van vandaag of bekijk onze e-paper op www.deibled.nl

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties