De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 19 maart

Regiodinsdag, 26 januari 2016

Rustige discussie over azc in Leeuwarden
Leeuwarden - De informatieavond over de komst van een asielzoekerscentrum in Leeuwarden is gisteren rustig verlopen, in opvallende tegenstelling tot eerdere vergelijkbare bijeenkomsten elders in het land. Er waren geen incidenten. Tussen de zeventig en tachtig mensen kwamen naar het Stadskantoor, waar de gemeente uitleg gaf over het voornemen om in het oude postsorteercentrum aan de Snekertrekweg - waar ook de provincie een paar jaar bivakkeerde - een asielzoekerscentrum te vestigen voor zeshonderd mensen.
De gemeente had rekening gehouden met veel meer belangstelling: buiten op het Oldehoofsterkerkhof stond zelfs een videoscherm voor als er binnen geen plaats meer was.
Voor dat scherm namen alleen Eva Jongen en Christie van Doorn plaats. Zij waren net te laat en mochten het stadskantoor niet meer in. ,,We wilden zien hoe de informatie gegeven werd en hoe de mensen reageerden", zegt Van Doorn. ,,En op zich is de informatie wel duidelijk, ook is er ruimte voor discussie", vult Jongen aan.
Vooraf hadden zowel linkse al rechtse groepen hun komst naar de bijeenkomst in Leeuwarden aangekondigd. Onder meer de pas opgerichte Dutch Self Defence Army (DSDA) wilde acte de prescence geven, evenals Antifa Fryslân. De laatste antifascistische groep was inderdaad met een man of vijf, zes aanwezig.
Veiligheidsmaatregelen
Leeuwarden had stevige veiligheidsmaatregelen genomen. Bewakers van verschillende bedrijven, stadstoezicht en politie waren nadrukkelijk aanwezig. ,,Je weet niet wat er gebeurt en wat er komt", aldus burgemeester Crone over de maatregelen. Overal in het land liepen de afgelopen weken soortgelijke informatiebijeenkomsten uit de hand.
In het noorden verlopen de informatieavonden echter eigenlijk altijd rustig, stelde Henk Wolthoff van het Central Orgaan opvang Asielzoekers. ,,We lezen wel altijd over de bijeenkomsten waar het mis gaat, maar je hoort zelden wanneer informatieavonden rustig verlopen. In ‘t noorden blijft het altijd gedisciplineerd."
Meer hierover in het Friesch Dagblad van 26 januari

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties