De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 19 maart

Sportdinsdag, 26 januari 2016

Een elftal op zoek naar vastigheden en stabiliteit
Toen Foppe de Haan in oktober vorig jaar het trainersstokje overnam van Dwight Lodeweges, bracht hij nieuw elan in de ploeg en begon sc Heerenveen eindelijk weer te presteren. Maar in de wedstrijden die volgden, wisselde De Haan alle stabiliteit uit het elftal.
Door Marco van der Heide, oud-profvoetballer en tegenwoordig journalist
Een orkest dat voortdurend van samenstelling wisselt, zal niet snel vooruitgang boeken. De muzikanten moeten aan elkaar wennen en het kost tijd om de aanwijzigingen van de dirigent juist op te volgen. Als men langere tijd samen muziek maakt, zal de kwaliteit toenemen.
Datzelfde geldt voor een voetbalteam. Door vaak met hetzelfde basiselftal te spelen, verbetert de onderlinge communicatie. Verbaal, door elkaar te coachen, maar vooral non-verbaal. Als een teamgenoot een loopactie maakt of zijn hand uitsteekt om te laten weten waar hij de bal wil ontvangen, herkent zijn teamgenoot dat sneller. Zo komen er automatismes in het elftal, die leiden tot stabiliteit.
Aan de andere kant kunnen wisselingen ook positief werken. Een ketting is zo sterk als de zwakste schakel en het inbrengen van een nieuwe speler kan de zwakke plek uit een elftal halen. Bovendien heeft concurrentie een positief effect, omdat het spelers prikkelt om elke dag te laten zien dat ze in de basis thuishoren.
Toen Foppe de Haan na het debâcle tegen Feyenoord (2-5) voor de groep kwam te staan, bracht hij met zijn vele wisselingen een frisse wind. Het orkest ging vals spelen en de nieuwe dirigent zorgde met een verfrissende aanpak weer voor een zuiver geluid.
Maar nu het eerste schokeffect is uitgewerkt, is het elftal op zoek naar vastigheden. De Haan blijft zijn opstelling omgooien, waardoor...
De rest van dit verhaal lees je vandaag in het Friesch Dagblad of online via www.deibled.nl

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties