De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 19 april

Regiomaandag, 25 januari 2016

Ambtenaren: 'angstcultuur’ in Leeuwarden
Leeuwarden - Bij de buitendienst van de sector Wijkzaken van de gemeente Leeuwarden heerst een angstcultuur. Ook op het stadskantoor is de sfeer bij Wijkzaken verziekt en durven medewerkers niet meer hun mening te geven aan het management. Verschillende medewerkers die dat wel deden zijn ontslagen, overgeplaatst of zitten ziek thuis. Dat schrijft een aantal anonieme ambtenaren aan de Leeuwarder gemeenteraadsleden en aan het college van burgemeester en wethouders.
Ook wordt er misbruik gemaakt van een dienstauto door een leidinggevende. Diezelfde leidinggevende zou medewerkers van de buitendienst klussen laten doen voor zichzelf en materiaal van de gemeente gebruiken voor privédoeleinden. Verantwoordelijk wethouder Harry van der Molen heeft de gemeentesecretaris de opdracht geven om een onderzoek in te stellen.
De brief beschrijft meer misstanden. Zo wordt gesteld dat aanbestedingen in de buitendienst opvallend vaak aan dezelfde partijen worden gegund. Ook bij het ruimen van graven op de Huizumer begraafplaats gaat het volgens de klokkenluiders mis. Daar zouden grafstenen zijn verwijderd die helemaal niet weg hadden gemogen. Volgens de leidinggevenden is er echter niets fout gegaan. ,,De wethouder blijkt over deze kwestie ook niet naar waarheid te zijn geïnformeerd door het management", schrijven de klokkenluiders.
De anonieme ambtenaren stellen dat ze geen andere keuze hebben dan het schrijven van een brief naar gemeenteraad en college. 'Als wij merken dat er met deze misstanden/meldingen wat wordt gedaan komen er meer feiten/zaken en ook bewijzen naar buiten. Dan durven wij ons ook bekend te maken omdat wij dan zien dat er wat wordt gedaan met de problemen die er spelen’, schrijven ze.
Wethouder Van der Molen heeft de gemeenteraad geïnformeerd over het onderzoek dat wordt ingesteld. Hij schrijft: 'De e-mail stelt serieuze onderwerpen aan de orde. Om die reden heb ik vanmiddag gemeentesecretaris Reindert Hoek de opdracht gegeven om de e-mail in behandeling te nemen en de genoemde zaken te controleren en grondig uit te zoeken.’ Daar begint Hoek vandaag mee.
Protocol
In een mondelinge toelichting laat Van der Molen weten dat de brief zowel algemene als specifieke zaken aankaart die mis zouden zijn. Voor de ambtenaren - ook al zijn ze anoniem - treedt nu het klokkenluidersprotocol in werking dat de gemeente Leeuwarden hanteert.
,,Dat gaat nu in. In mijn tijd als raadslid en nu als wethouder heb ik niet eerder meegemaakt dat een dergelijke melding is gedaan", aldus Van der Molen.
Hij wilde geen kwalificatie verbinden aan de beschuldigingen die in de brief worden uitgesproken, in afwachting van de uitkomsten van het interne onderzoek. ,,Maar ik neem de brief serieus."

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties