De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 20 april

Regiozaterdag, 23 januari 2016

Baby´s in Sneek besmet met enterovirus
Sneek - Op de couveuseafdeling van het Antonius Ziekenhuis in Sneek is het enterovirus uitgebroken. In totaal zijn zeven baby´s besmet geraakt. De kinderafdeling is daardoor nog slechts beperkt toegankelijk en er is een opnamestop ingesteld.
De besmette kinderen zijn enkele dagen tot enkele weken oud. Het virus kwam vorige week vrijdag aan het licht, nadat een van de zuigelingen ziekteverschijnselen kreeg en naar het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) werd gebracht. Daar werd het virus vastgesteld. Daarna werden de andere zes baby´s ziek.
Twee van de besmette kinderen liggen op de intensive care voor kinderen in het UMCG, omdat zij extra beademing nodig hebben. De andere vijf liggen nog in Sneek.
De ziekteverschijnselen variëren van lichte huiduitslag met koorts, diarree en braken tot ernstige infecties, bijvoorbeeld in de luchtwegen. De baby´s moeten het virus uitzieken om te genezen. Er is geen medicijn tegen. Normaal gesproken kunnen baby´s binnen enkele dagen weer herstellen.
Het ziekenhuis in Sneek heeft extra hygiënemaatregelen genomen. Alleen ouders en ziekenhuispersoneel mogen nog op de kinderafdeling komen. Voor geplande opnames wordt een oplossing gezocht binnen het ziekenhuis. Voor acute opnames wordt na overleg gekeken wat de beste aanpak is.
Daarbij zijn omliggende ziekenhuizen en de huisartsenpost geïnformeerd. Alle kinderen die de afgelopen week op de couveuseafdeling hebben gelegen, zijn getest.
Het enterovirus komt over de hele wereld voor en wordt verspreid via handcontact, legt woordvoerder Jannet Jouwsma van het ziekenhuis uit. ,,Maar het kan zich ook verspreiden via hoesten of zelfs via speelgoed."
Hoe het virus op de afdeling in Sneek terecht is gekomen, wordt nog onderzocht. Er zijn volgens het ziekenhuis geen aanwijzingen dat er op het gebied van hygiëne iets is misgegaan.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties