De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 20 maart

Economiezaterdag, 23 januari 2016

Ook totale Friese gasproductie daalt
Harlingen - De totale gasproductie in Fryslân daalt. Dat blijkt uit cijfers van de bedrijven die in Fryslân gas produceren.
De daling komt vooral door de daling van de productie van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM), de grootste gasproducent in Fryslân. Die produceert minder omdat de kleine velden van het bedrijf leeg raken.
Vorige week meldde het Friesch Dagblad dat de NAM al jaren minder gas produceert in Fryslân. Het bedrijf won in 2014 2,9 miljard Nm3 (kubieke meter) gas en in 2015 2,5 miljard. Behalve de NAM winnen ook Vermilion en Tulip Oil gas in Fryslân. De productie van Vermilion bleef vorig jaar nagenoeg gelijk; die van Tulip Oil steeg. Maar ook als die cijfers worden meegerekend, daalt de totale gasproductie in Fryslân.
De Friese gasproductie van Vermilion was in 2015 0,47 miljard Nm3. De gasproductie van Vermilion is al jaren relatief stabiel: in 2012 was deze 0,43 miljard Nm3, in 2013 0,47 Nm3 en in 2014 0,52Nm3.
Vierde bedrijf
In Fryslân wint Vermilion voornamelijk aardgas in het gebied tussen Grou en Drachten, in het zuiden van de provincie in de omgeving Weststellingwerf. Vermilion heeft twee plekken waar het gas wordt behandeld, nabij Garyp en in Harlingen.
Tulip Oil wint in Fryslân op twee plekken gas: bij Donkerbroek en bij Hemrik. Tot 2015 produceerde Tulip Oil geen gas in Fryslân. Vorig jaar was de productie 61 miljoen Nm3, oftewel 0,061 miljard Nm3.
Overigens komt er mogelijk een vierde bedrijf dat gas wint in Fryslân. GDF SUEZ E&P wil ten noorden van Schiermonnikoog proefboringen uitvoeren. Wanneer deze proefboringen plaatsvinden is niet bekend.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

economie
Familieberichten
Advertenties