De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 20 april

Regiodonderdag, 21 januari 2016

Massastaking dreigt voor de noordelijke metaalsector
Leeuwarden - ,,Wanneer en hoe lang we massaal het werk neerleggen moet een verrassing blijven. Maar FNV, CNV en De Unie hebben in principe een grote staking afgesproken", aldus FNV’er Anne Meijer.
In de noordelijke provincies werken zo’n 15.000 mensen in het grootmetaal.
Sinds het vastlopen van de cao-onderhandelingen in mei vorig jaar zetten de vakbonden met korte lokale stakingen de druk op de ketel van de werkgevers, verenigd in de FME.
Gisteren begonnen zo’n zestig werknemers van de Leeuwarder metaalbedrijven Royal de Boer en Neways aan een driedaagse staking. ,,In totaal werken daar zo’n 180 mensen. Royal de Boer ligt denk ik grotendeels stil, bij Neways wordt nog wel gewerkt. Het plan was eerst een tweedaagse staking, maar er is besloten die met een dag te verlengen."
Vooral het loonbod van de werkgevers is een struikelblok voor de vakbonden. ,,Zij bieden 5,35 procent over drie jaar. Dat lijkt aardig, maar alleen als die verhoging direct ingaat. De werkgevers willen hem echter in stukjes knippen en op een laat moment laten ingaan. De verhoging komt daardoor volgens onze berekeningen uiteindelijk op 2,2 procent. Het bod is ook lager dan dat van de cao uit 2013. Toen zaten we korter op de crisis maar lag er wel een bod van 4,3 procent over 22 maanden."
Volgens de vakbonden betekent het cao-voorstel van de werkgevers ook minder zeggenschap voor de werknemers. ,,Ze maken in feite een marionet van hun werknemers. Zo willen ze bijvoorbeeld de werknemers 'flexibeler kunnen inschakelen’: dus laten opdraven wanneer het hen het beste uitkomt. Ook willen ze bepalen wanneer de werknemers hun vakantiedagen opnemen en waaraan ze hun opleidingsdagen besteden. Het gevolg van het laatste is dat die dagen niet worden gebruikt."
Meer hierover in het Friesch Dagblad van 21 januari

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties