De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 21 maart

Regiowoensdag, 20 januari 2016

Maatregelen nodig tegen verkeerslawaai
Leeuwarden - Op vijf weg- en spoordelen in Fryslân produceert het trein- en autoverkeer meer geluid dan toegestaan. Dat blijkt uit een landelijke inventarisatie door het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Per locatie worden maatregelen genomen.
Het ministerie heeft bij het landelijke onderzoek in 2014 op ruim 125.000 punten de geluidsproductie bijgehouden. Op iedere locatie werd de uitkomst vergeleken met het zogeheten geluidsproductieplafond, de maximale geluidsproductie die daar is toegestaan.
Op snelwegen gaat het om twee wegvakken op de A7 bij Sneek en het gehele tracé van de N31 tussen Harlingen en Zurich. Het is niet bekend hoe groot de overschrijding is per locatie en welke maatregelen worden genomen om de situatie te herstellen. Mogelijkheden zijn het aanbrengen van een nieuw wegdek waarop minder geluid wordt geproduceerd en het aanbrengen van geluidsschermen.
Het treinverkeer produceerde alleen op twee delen van de spoorlijn Leeuwarden-Stavoren te veel geluid: bij Workum en op het spoorgedeelte tussen Leeuwarden en Mantgum. Bij dat laatste tracé meldt het ministerie al dat het het gevolg is van de snelheidsverhoging in 2010 voor treinen van 100 naar 130 kilometer per uur. De treinen produceren sindsdien meer geluid.
Volgens het ministerie is een verhoging van de toegestane geluidsproductie op het tracé Leeuwarden-Mantgum destijds nooit doorgevoerd. ProRail zal nu alsnog een wijzigingsprocedure beginnen.
Het is niet bekend welke aanpassingen worden gedaan aan het spoor bij Workum. Mogelijkheden zijn bijvoorbeeld het aanbrengen van raildempers, voegloze sporen of geluidsschermen.
Weinig overschrijdingen
Het geluidsproductieplafond werd in 2014 landelijk overschreden bij 0,1 procent van de meetpunten langs spoorwegen en 1,4 procent van de meetpunten langs snelwegen.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties