De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 18 maart

Economiewoensdag, 20 januari 2016

Een 'luxeprobleem’ voor de makelaar: de portefeuille raakt leeg
Heerenveen/Hurdegaryp - Het is natuurlijk een luxeprobleem, want het gaat na jaren van malaise eindelijk weer goed met de verkoop van woningen, maar toch. Sommige makelaars zien hun portefeuille 'te koop’ behoorlijk uitdunnen.
Makelaar Zwany van Brussel uit Heerenveen ondervond daar kort geleden nog de gevolgen van. ,,Van twee klanten was de woning zo goed als verkocht, maar hebben de verkopers het toch afgewimpeld omdat ze geen idéé hadden waar ze naar toe konden en ze willen de gok daarom toch niet wagen."
Met name de laatste maanden gaat het goed met de verkoop. Wie de cijfers van het Kadaster oppervlakkig bekijkt zou zeggen dat er in december juist een dipje was in vergelijking met december 2014 (-14,6 procent landelijk). Maar dat is schijn. Per januari 2015 werden de leenvoorwaarden voor een hypotheek af te sluiten behoorlijk strenger. Ook werden de soepeler regels voor schenkingen weer teruggeschroefd, waardoor veel mensen in de laatste maand van 2014 nog bij de notaris langs wilden voor de officiële overdracht en het vastleggen van de hypotheek.
Wie het totaal aantal verkopen bekijkt, ziet een stijging. In 2014 verwisselden er in totaal 441 Friese woningen van eigenaar. In 2015 waren dat er 526 (in 2013 werden er 365 woningen verkocht. Het dieptepunt was 2012 met 333 verkochte woningen).
Nu het aanbod terugloopt, moet Van Brussel creatief worden. Mensen die ooit bij haar zijn geweest omdat ze het huis 'misschien’ wel ‘ns wilden verkopen, worden nu benaderd of ze misschien nog interesse hebben in een verhuizing. Soms lukt het om via het onderwatercircuit een klant aan een woning te helpen. ,,Er is nog een hele markt naast Funda, wat dat betreft."
Ook makelaar Otto Minnema van FactorNoord in Hurdegaryp merkt dat zijn portefeuille wat aan het indikken is. Hij heeft hoop dat met het voorjaar ook het aantal te koop staande huizen weer toeneemt. ,,Nu zit je met sneeuw. Je ziet dat mensen tegenwoordig best investeren in een goede fotoreportage. Dat kost natuurlijk best wat en dan wil je niet dat de foto’s beperkt houdbaar zijn met sneeuw in de tuin."
De mooie cijfers van het Kadaster ondervindt Minnema nu dagelijks in zijn praktijk. Gelukkig keert het tij. Zelf begon hij zijn kantoor in 2007, een jaar voordat de huizenmarkt instortte. Nu is hij nieuw aanbod binnen enkele maanden kwijt. ,,Laatst kreeg ik een woning in november in portefeuille en in december was ik ‘m al weer kwijt."
Opvallend is dat vooral de huizen met een mooie, moderne keuken en badkamer snel van de hand gaan. Het oude makelaarsadagium 'locatie, locatie, locatie’ lijkt nu ondergeschikt aan de afwerking. ,,Jonge stellen hebben minder tijd voor een verbouwing en door de strengere hypotheekvoorwaarden wordt het moeilijker een verbouwing mee te financieren."
Landelijk gezien is het aantal woningen dat te koop staat gedaald met veertigduizend. Overigens kan het aanbod in de ogen van Albrecht Kok, voorzitter van de NVM in Fryslân nog wel wat minder. De makelaars hanteren een 'krapte-indicator’. In 2001 had een koper in zijn prijsklasse gemiddeld de keuze uit drie woningen, in 2008 (toen de prijzen het hoogst waren), waren dat er acht, in 2013 (het slechtste verkoopjaar) had de koper de keuze uit dertig woningen en in 2015 ligt dat cijfer gemiddeld op tien. ,,Bij een gezonde woningmarkt, zou dat moeten uitkomen op zes of zeven."

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

economie
Familieberichten
Advertenties