De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 20 maart

Geloof & Kerkmaandag, 18 januari 2016

Ruim 35.000 mensen actief via Present
Leusden - In het afgelopen jaar is het aantal vrijwilligers dat zich via Stichting Present heeft ingezet in de maatschappij opnieuw gestegen. 35.500 mensen waren in 2015 actief verdeeld over 6600 projecten. Het jaar ervoor ging het om 28.800 vrijwilligers in ruim vijfduizend projecten. Dat heeft de stichting bekendgemaakt.
De vrijwilligersorganisatie heeft als missie een brug te slaan tussen 'mensen die iets te bieden hebben en mensen die daarmee geholpen zijní. In samenwerking met de reguliere hulpverlening koppelt Present groepen vrijwilligers aan mensen met ontoereikende gezondheid, financiŽle middelen en eigen sociale netwerken.
Present begon in 2003 met een stichting in Zwolle en is nu actief met 71 stichtingen in 120 gemeenten. Afgelopen jaar kwamen er nieuwe stichtingen bij in Ridderkerk en Nijmegen.
Frysl‚n telde vorig jaar vijf stichtingen en heeft er sinds deze maand een bij: Present Noord West Friesland. Deze stichting is ontstaan door hulpvragen die bij het Interkerkelijk Diaconaal Overleg (IDO) in Harlingen terecht kwamen. Het afgelopen jaar is er onderzoek gedaan naar de levensvatbaarheid van een eigen Present. Tijdens het marktonderzoek bleek dat gemeenten, gebiedsteams, kerken en woningcorporaties het bestaan van een Stichting Present in Noordwest-Frysl‚n een warm hart toedragen.
Presentdagen
Stichting Present hield vrijdag en zaterdag de jaarlijkse landelijke Presentdagen op Landgoed Zonheuvel te Doorn. Die zijn onder meer bedoeld voor het uitwisselen van ervaringen tussen afgevaardigden van de lokale stichtingen en externe organisaties.
Eind vorig jaar waren er bij Present, lokaal en landelijk, 107 betaalde krachten actief, vrijwel allen op parttime basis. Daarnaast zijn er bij Present lokaal op vrijwillige basis bijna 650 mensen werkzaam, veelal bestuursleden van de stichtingen en vrijwilligers in het operationele team die hun onmisbare bijdrage leveren in de projectorganisatie en het begeleiden van vrijwilligersgroepen.
Volgens directeur Tiemen Zeldenrust van Present Nederland komt de groei van de organisatie doordat Present steeds beter verworteld raakt in de lokale samenleving. ,,PotentiŽle hulpverleners weten hun lokale Present te vinden. Een ander deel van de groei wordt veroorzaakt door het grote aantal activiteiten met vluchtelingen waarbij Present in 2015 betrokken was. Zo hield Present Leeuwarden de actie Meet & Eat waarbij Friezen vluchtelingen uitnodigden voor een etentje thuis.
,,Het zijn niet alleen maar groepen uit kerken, bedrijven of studentenverenigingen die zich inzetten", aldus Zeldenrust. Hij signaleert als trend dat er grote variatie aan vrijwilligers is. ,,Zo hebben zich in diverse plaatsen vluchtelingen als vrijwilliger ingezet. Of mensen die eerst hulp 'ontvingení en zich daarna zelf als vrijwilliger inzetten. Ook was er een groep hulpverleners die zich als groep hebben ingezet voor een cliŽnt van een collega; leerzaam en goed voor de teambuilding."

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

Geloof & Kerk
Familieberichten
Advertenties