De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 19 april

Sportmaandag, 18 januari 2016

Cambuurstadion, arena van dood en verderf
Door Gerard Bos
Op de redactie staat een glazen bol. Soms moet je daar eens in kijken. En dan zie je veel. Zoals een toekomstig nieuwsbericht, om precies te zijn van vrijdag 12 oktober 2018:
'In Leeuwarden zijn vanavond tweeduizend doden en enkele honderden gewonden gevallen nadat een tribune van het plaatselijke voetbalstadion instortte.
Dat gebeurde in de 35e minuut van de wedstrijd tussen SC Cambuur en FC Oss. Het duel tussen de nummers laatst en voorlaatst van de eerste divisie werd meteen stilgelegd. Oss leidde op dat moment al met 0-6.
Cambuur, dat in tien wedstrijden in het seizoen 2018-2019 nog geen enkel punt behaalde en al 56 tegentreffers incasseerde, heeft in een eerste reactie laten weten dat de oorzaak van het drama te wijten is aan het al jaren in krakkemikkige staat verkerende stadion van de club aan het Cambuurplein.
Diederik Samsom, in 2017 na de Tweede Kamerverkiezingen opgestapt als partijleider van de PvdA, liet als nieuwe burgemeester van Leeuwarden weten diep geschokt te zijn. Hij heeft zijn medeleven betuigd aan de nabestaanden van de slachtoffers van de Friese stadionramp. Volgens hem is betonrot de reden voor het instorten van de hele Noordtribune.
Het is al de derde keer dat er doden vallen in het Cambuurstadion. In 2016 bezweken 38 jeugdige supporters aan de verwondingen die ze opliepen toen ze bekneld raakten onder een omgevallen muur van de Zuidtribune. En in 2017 kwamen alle zes meegereisde fans van Almere City om het leven toen een deel van het dak van het bezoekersvak instortte.
De levensgevaarlijke situaties zijn volgens betrokkenen een direct gevolg van de besluitvorming in het voorjaar van 2015. Toen werd op het laatste moment door politiek en projectontwikkelaars een streep gezet door de geplande bouw van een nieuw stadion bij het WTC, op wat anno 2018 een verwaarloosd stuk grond is nabij de 11Stedenhal.
Tot zover onze glazen bol.
Oeverloos gezwam? Nee. Want levensgevaarlijke taferelen worden realiteit als er gn nieuw stadion komt (ok, misschien met minder forse cijfers qua menselijk en sportief leed). Bij Cambuur hebben ze er nu, begin 2015, nog alle vertrouwen in. Maar het duurt en duurt en duurt.
Ondertussen rijst de vraag waarom het onder supporters bekende 'Tsunami niet meer wordt gedraaid in het stadion. Het antwoord, dat velen niet kennen, luidt: op de Noordtribune is n al betonrot. En dus mag het nummer uit veiligheidsoverwegingen - want: springend publiek - volgens een insider niet meer gedraaid worden. Pijnlijk.
Tip aan de gemeente - die heeft straks immers het laatste woord - is dus: schiet eens op met dat stadion. Want als dat er niet snel of zelfs heleml niet komt, volgt ooit een dag waarop dat fictieve nieuwsbericht van 12 oktober 2018 zomaar eens waar kan zijn.
En dt wil vast niemand op zn geweten hebben, toch?
Reageren?Twitter @GerardBos of mail: sport@frieschdagblad.nl</cci:verwijzing>

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties