De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 19 april

Sportmaandag, 18 januari 2016

'Rode’ Van den Berg enige echte aanvoerder, bij gebrek aan beter
De rode kaart die sc Heerenveen-captain Joey van den Berg zaterdag tegen PEC Zwolle pakte, was na zijn uitsluiting in het bekerduel met Roda JC alweer zijn tweede van dit seizoen. Maar wat vooral bleef hangen was de woede-uitbarsting die volgde. Maakt zulk gedrag hem wel geschikt voor het aanvoerderschap?
Jan Everse, oud-trainer sc Heerenveen (2010): ,,Joey van den Berg is de enige speler met persoonlijkheid in de selectie van Heerenveen. Daarom zou hij, als ik nog trainer was, in mijn elftal ook aanvoerder zijn. Bij gebrek aan beter, dat wel. Want erg handig is het niet om een aanvoerder te hebben die zoveel gele en rode kaarten pakt. De reden om hem die rol te geven, was waarschijnlijk dat men in Heerenveen hoopte dat zijn gedrag daardoor zou veranderen. En dat hij dus minder kaarten zou pakken. Maar dat is huiskamerpsychologie van de bovenste plank. Joey blijft gewoon zoals hij is. Een prima jongen met veel fanatisme en een uitstekende mentaliteit. Hij heeft de wil om te winnen die ik bij de anderen mis."
Jelle ten Rouwelaar, ex-aanvoerder NAC Breda (2012-2014):,,De rode kaart die Joey zaterdag kreeg, was niet terecht. Dat hij daar van baalde, snap ik heel goed. Maar zoals hij daarna tekeer ging, kan natuurlijk niet. Als aanvoerder heb je een voorbeeldfunctie voor je medespelers. Je ligt constant onder een vergrootglas. Desondanks is Joey ook maar een mens. Ook hij kan wel eens uit zijn slof schieten. Het moet alleen niet te vaak gebeuren. Je kunt je als aanvoerder niet veroorloven om het team te vaak in de steek te laten door een schorsing. Dat zal Joey moeten veranderen, wil hij een goede captain zijn. Maar ik denk dat hij dat al vaak heeft gehoord van zijn trainers."
Paul Bosvelt, ex-aanvoerder sc Heerenveen (2005-2007): ,,Ik neem aan dat Heerenveen en Foppe de Haan hun redenen hebben gehad om Joey de band te geven. Zijn temperament is bekend. Daardoor heeft hij bij scheidsrechters vaak de schijn tegen. De rode kaart die hij tegen PEC kreeg, werd wel erg gemakkelijk gegeven. Dat neemt niet weg dat hij vaak tegen een schorsing aanloopt, wat niet in zijn voordeel spreekt. De aanvoerder hoort een speler te zijn die je als trainer het eerste op papier zet bij het maken van de opstelling, een zekerheidje. Dat is Joey niet altijd. Toch denk ik dat hij er de kwaliteiten voor heeft. Hij is een bepalende speler, die het team op sleeptouw kan nemen. Daar heeft Heerenveen er niet zo veel van."

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties