De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 19 maart

Sportzaterdag, 16 januari 2016

Lieuwe Westra wil weer gezien worden
Door Daan Rieken
Hij had de slechtste en de beste winter van zijn leven. Lieuwe Westra (33) zag de relatie met zijn vriendin stranden, maar maakte nog nooit zoveel trainingsdagen vóór de start van een wielerseizoen. ,,Na die breuk had ik twee keuzes: of mijn kop laten hangen en richting einde loopbaan sukkelen of me nog eens 200 procent inzetten om te laten zien wat er allemaal inzit."
Zeven uur zat hij tijdens oudjaarsdag op de fiets en even na de jaarwisseling om twaalf uur, dook Westra onder de wol. Wat moest hij anders? Voor de gezelligheid hoefde je niet te zijn in het hotel in Calpe (Spanje) waar hij de feestdagen doorkwam te midden van grijze pensionado’s. ,,Normaal feestte ik met oud en nieuw tot tien uur de volgende morgen. Ging de knop pas om vanaf 1 januari", klinkt het aan de vooravond van een nieuw fietsseizoen. ,,Nu heb ik me al vanaf begin november vol op de training gericht. Vanaf toen tot vorige week zat ik in Calpe."
De Lieuwe Westra die dinsdag in Australië met de Tour Down Under begint aan wielerjaar 2016 is een andere Lieuwe Westra dan voorheen. Afgelopen herfst kwam een einde aan de zevenjarige relatie met vriendin Adriëne. Het is waarschijnlijk de grootste verandering in Westra’s leven sinds hij als jonge twintiger zijn stratenmakersbestaan verruilde voor een plek in het wielerpeloton. ,,We houden nog steeds van elkaar, hadden nooit gedacht dat het zo zou lopen. De grootste valkuil was dat ik altijd weg ben. Toen we elkaar leerden kennen was ik nog geen prof, maar sinds ik bij Astana rijd (vanaf 2014, red.), woon ik in Monaco en ben ik nog vaker van huis, terwijl Adriëne voor haar studie in Fryslân zat. We groeiden uit elkaar."
Hoe wielergeluk de liefde in de wielen rijdt. ,,Bikkelhard", erkent de coureur die ook nog een huis in Tijnje heeft, ,,maar we konden zo niet doorgaan. Vorig jaar heb ik mijn minste seizoen ooit gehad. Ik won niets en viel om de haverklap. Kan geen toeval zijn. De stress van de thuissituatie zat in mijn hoofd tijdens het fietsen, al was het maar één procent. Als we zo verder waren gegaan, had ik een streep door mijn loopbaan kunnen zetten."
Voor het eerst sinds 2010 een seizoen zonder zege; slechts één individuele top tien-plaats én de beëindiging van de relatie met Adriëne: 2015 draaide voor Westra uit op een rampjaar. Dus besloot de Fries dat het anders moest. Een winter lang bivakkeren in een Spaanse hotelkamer werd zijn investering voor eerherstel. ,,Monaco klinkt ook als een warm oord, maar daar heb ik in de winter al eens twee weken niets kunnen doen vanwege het slechte weer. Daarom ben ik naar Calpe gegaan. In Spanje heb ik de afgelopen maanden iedere training kunnen doen die ik wilde. En maar één keer hoefde de lange broek aan. Deze voorbereiding wilde ik geen steekje laten vallen. Ik ben 33 jaar, sta nog twee jaar onder contract bij Astana en heb geen stress meer. Er is alleen nog de fiets. Als ik nog wat wil, is dit de kans. Die hoop ik met beide handen te grijpen door zoveel mogelijk mooie uitslagen te rijden."
Wuyts en De Cauwer
De Westra van 2016 klinkt anders dan die van de voorgaande twee Astana-jaren. Niet één keer valt in het gesprek vanaf zijn Australische hotelkamer de naam van kopman Vincenzo Nibali. Wel gaat het veel over oude Westra-doelen als het NK tijdrijden, Parijs-Nice en de Driedaagse De Panne-Koksijde. De Fries kiest komend jaar weer voor zichzelf en brengt die ambitie op geheel eigen wijze naar buiten. ,,Bij Michel Wuyts en José de Cauwer was ik altijd behoorlijk populair", verwijst de hardrijder naar de bekendste wielerverslaggevers van België. ,,Maar de afgelopen twee jaar reed ik in dienst van anderen en hebben zij me nauwelijks gezien. Het wordt tijd om weer in beeld te fietsen. Dat Wuyts en De Cauwer zeggen 'Westra, daar is-ie weer’. Zie ik helemaal voor me."

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties