De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zaterdag 24 maart

Regiovrijdag, 15 januari 2016

Explosieve groei registratie bij ziekenhuizen
Drachten - Sinds anderhalf jaar is Elsbeth ten Have bij Nij Smellinghe in dienst als manager Kwaliteit en Veiligheid. Een vrij nieuwe functie dus, maar een noodzakelijke. ,,Met name de laatste vijf jaar is het aantal lijstjes en registratieformulieren geŽxplodeerd. Er is 80 procent bijgekomen", heeft ze nagevraagd bij haar medewerker die al die 26 kwaliteitsmetingen moet uitdraaien en verwerken.
26 klinkt niet extreem veel, maar onder al die registers hangen verschillende 'setsí met verschillende vragen en al met al wordt het dus een hele hoop. Bovendien blijken er soms bugs in het registratiesysteem te zitten. ,,Je vult iets in, en er komt een ander getal uit. We moeten het allemaal nagaan en ook dat kost veel tijd en stress."
Met name in deze periode, januari tot en met april, is het aanpoten, omdat alle instanties, beroepsgroepen en patiŽntenverenigingen de scores willen ontvangen.
Naast de cijfermatige scores zijn er nog onderzoeken die duidelijk moeten maken hoe tevreden patiŽnten zijn over de zorg. Daar houdt een andere medewerker van de afdeling (0,8 fte) zich dagelijks mee bezig.
De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen heeft KPMG Plexus gevraagd onderzoek te doen naar de regeldruk (Ten Have: ,,Het aanleveren van de gegevens van het onderzoek heeft ons vier dagen gekost"). Daaruit blijkt dat er in totaal tachtig miljoen euro op gaat aan de verschillende lijstjes, oftewel 1,3 miljoen per ziekenhuis.
De NVZ wijt het aan de zorgverzekeraars die steeds meer kwaliteitseisen willen meten om te kunnen sturen. Maar die kritiek vindt Ten Have niet helemaal terecht. ,,De Inspectie stuurt er strenger op en de beroepsgroepen kunnen er ook wat van. Het begon met de chirurgen die hun werk wilden onderbouwen, maar andere artsengroepen hebben het voorbeeld gevolgd."
Meer vandaag in het Friesch Dagblad

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties