De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 25 april

Economievrijdag, 15 januari 2016

Verbod op neonicotinoïden voorbereid
Leeuwarden - Staatssecretaris Martijn van Dam wil een verbod invoeren op het gebruik van het bestrijdingsmiddel imidacloprid wanneer de glastuinbouw niet in staat is het afvalwater beter te zuiveren. Nu nog zijn de gehaltes aan het middel, dat hoort bij de groep van neonicotinoïden, te hoog. In maart moeten de gehaltes voldoende zijn afgenomen, anders komt er een verbod, schrijft de staatssecretaris van Landbouw in een brief aan de Tweede Kamer.
Het gif treft niet alleen insecten die zorgen voor schade aan land- en tuinbouwgewassen maar ook onder meer bijen die nuttig zijn voor de bestuiving ervan. In de tuinbouw mocht het middel alleen nog worden gebruikt bij bedrijven die hun afvalwater zuiveren. Bij de teelt van onder meer aardappelen en granen zijn de neonicotinoïden al verboden als het gaat om een voor bijen risicovolle toepassing.
In 2013 is er al ingegrepen in de toelatingen, waarbij een verbod op spuittoepassingen is ingesteld bij granen en voor bijen aantrekkelijke gewassen. Aardappelen worden op basis van Nederlands en Deens onderzoek sinds afgelopen jaar ook geklassificeerd als 'bij-aantrekkelijk gewas’ en het gebruik is in die teelt dan ook al verboden.
De staatssecretaris ziet graag dat het College voor de Toelating van Gewasbeschermingsmiddelen en Biociden (Ctgb) de toelating voor imidacloprid in de glastuinbouw aanpast. Wanneer dat niet gebeurt, grijpt de staatssecretaris in met een gebruiksverbod van middelen middels een Algemene Maatregel van Bestuur.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

economie
Familieberichten
Advertenties