De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 23 maart

Regiovrijdag, 15 januari 2016

Een euro voor elke kilo afval
Kollum - Niets werkt zo motiverend als een zak geld. De gemeente Kollumerland c.a. probeert daarom bewoners te verleiden tot betere afvalscheiding met 'waste coins’.
Voor elke ingeleverde kilo blik, oud papier, hout of textiel die de inwoners bij het grondstoffendepot in Kollum inleveren krijgen ze een punt die goed is voor een euro. Aan het eind van het jaar krijgen ze het financiële equivalent van hun gescheiden kilo’s uitgekeerd op de bank.
Kollumerland is wellicht de eerste gemeente die een proef doet met waste coins. ,,60 procent van de inhoud in de grijze container hoort daarin niet thuis", aldus wethouder Jelle Boerema. In de container zit afval zoals olie en vetten, tot batterijen, kleine elektrische apparaten of een gescheurde spijkerbroek. ,,De grondstoffen hebben nog een waarde en kunnen daarom veel beter gescheiden worden."
Zelf gaf Boerema gisteren het goede voorbeeld door een doos (overigens samengesteld door de ambtenaren) met onder meer kleding en papier aan te leveren bij het depot.
Die slecht gescheiden containers zijn vervelend voor de gemeente, want die betaalt 93 euro per ton die via de kliko wordt ingezameld. Per jaar wordt er in Kollumerland 2200 ton opgehaald. Op jaarbasis is Kollumerland bijna 205.000 euro kwijt aan de verwerking van de grijze containers bij Omrin.
Fanatiek
Het doel van de gemeente is om in 2020 honderd kilo restafval per inwoner minder aan te leveren. Hoelang de proef duurt is niet zeker. Dat hangt ervan af hoe fanatiek de Kollumerlanders aan het scheiden gaan. Ook is er geen garantie dat de waste coins een waarde van een euro houden. ,,Misschien krijgen we zoveel aangeleverd dat we dat niet kunnen waarmaken."
Een ding kan de gemeente wel beloven: bij minder restafval in de container gaat de afvalstoffenheffing naar beneden, zoals dit jaar ook al gebeurde.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties