De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zaterdag 17 maart

Regiowoensdag, 13 januari 2016

Mensen met dementie horen er nog steeds bij
Leeuwarden - De zorg voor mensen met dementie richt zich te veel op het medische, als je het hoogleraar Anne-Mei The vraagt. Als hoogleraar langdurige zorg en dementie maakt ze zich daar zorgen over.
Het medische, dat komt pas om de hoek als iemand moet worden opgenomen. ,,Maar daar gaat vaak een lange periode aan vooraf, waarin mensen gewoon thuis wonen en daar is té weinig begeleiding in die periode", stelt ze
Als toekomstig lector bij hogeschool Stenden in Leeuwarden wil zij zich met de hbo-studenten richten op de 'sociale benadering´ van dementie. Daar is nog een wereld te winnen. Het gebrek aan steun heeft grote gevolgen ,,Mensen kampen met gevoelens van schuld en schaamte en komen in een sociaal isolement. Als je mensen met de ziekte van Alzheimer zelf vraagt wat ze zelf het ergste aan hun situatie vinden, noemen ze meestal niet het breindefect. Ze vinden het meest vervelende dat ze er niet meer bijhoren."
Liz Cramer weet daar alles van. Ze is vanuit zorgorganisatie Kwadrantgroep betrokken bij de proeftuin dementie, maar is ook ervaringsdeskundige. Haar man heeft de ziekte van Alzheimer. ,,Hij was hersenchirurg, maar van de ene op de andere dag wordt er tegen je gepraat alsof je een kleuter bent, terwijl je alleen nog maar wat geheugenproblemen hebt.
Nuttige besteding
Het vinden van een nuttige besteding van je dag kan ervoor zorgen dat je nog veel levensvreugde kunt ervaren. Een bemoedigend aspect is dat je aan die benadering in elk geval iets kunt doen, vindt The.
Hoe dat ingevuld moet worden is nog even de vraag. Studenten van Stenden doen in elk geval hun best om met 'interventies´ te komen voor nieuwe dagbesteding voor ouderen of voor respijtzorg voor mantelzorgers. Bij verpleeghuis Berchhiem in Burgum gaan ze uittesten wat het best werkt. Als dat goed loopt overwegen ze de opzet van een zorghotel voor dementerenden en hun mantelzorgers. Meer vandaag in het Friesch Dagblad.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties